mekasih pada tuan punya resepi asal Charishma Ramchandani dan Izah yg sharekan resepi ni dan kak rose nak mintak tepek kat sini lak ya....
Menghasilkan 8-11 biji muffin (kak rose dapat 13 biji guna cup yg ni)
Bahan:
1 1/2 cwn tepung
1 cwn gula * izah kurangkan setengah (kak rose ikut izah... just nice manisnya!)
1/4 cwn serbuk koko
1 sk baking soda
1/2 sk garam
1/4 sk baking powder
1 1/3 cwn pisang lecek
1/3 cwn minyak sayur
1 biji telur
1 cwn coklat chips
Caranya:
Di dalam mangkuk yang besar, satukan semua 6 bahan-bahan pertama.
Di dalam mangkuk kecil yang lain, satukan pisang lecek, minyak dan telur.
Gaul sebati kemudian masukkan ke dalam bahan kering tadi.
Sebatikan tapi jangan overmix.
Masukkan coklat chip. Gaul rata.
Cedukkan adunan ke dalam cawan muffin 3/4 penuh.
Bakar pada suhu 180 C selama 20-25 minit.
Sedia untuk di hidang.
Di dalam mangkuk kecil yang lain, satukan pisang lecek, minyak dan telur.
Gaul sebati kemudian masukkan ke dalam bahan kering tadi.
Sebatikan tapi jangan overmix.
Masukkan coklat chip. Gaul rata.
Cedukkan adunan ke dalam cawan muffin 3/4 penuh.
Bakar pada suhu 180 C selama 20-25 minit.
Sedia untuk di hidang.
bak kata Izah, makan panas2.... sedap!
Assalam Kak Rose ....tak nak yang panas...yang suam ada tak??? Nak 3 biji....banyak sangat tak...?Ala sebiji pun okaylah!!
ReplyDeletemapinnn.. ooo nape akak tak buat karemeled banana kek tu kak.. yg tu mmg best. tapi yang ni kalau minat coklat best gak ni kan.sya kalau pisang dah memang tekak ni lebih suke rasa pisang je, tak mo kacau ngan rasa lain. hehe..tq kak sudi cube resepi diblog saya..*walaupun bukan resepi saya.. hehee
ReplyDeleteSalam Kak Rose.. wah memang nampak gebus n mengancam muffin tu.. terliur tgk.. cam lama tak wat muffin he he he aperpun kak resepi kat Dapo Izahdaut tu tak mengecewakan he he he
ReplyDeletewah. hitam pekat mapin nih.. terliur tun nengok.. tun mmg suka gandingan pisang ngan coklat nih.
ReplyDeletesodap ni...
ReplyDeleteSalam kak,
ReplyDeleteenak nampaknya..anak2 saya pasti sukee..