tengahari td selongkar fridge terjumpa pulak kacang merah ni yg dah berzaman dok dalam tu... tengok elok lagi terus lah g rendam, ingat nak buat bubur kacang merah tp x dak santan lak.... nak guna santan serbuk nnti x sedap lak, kurang lah lemak nak menepek dibadan kan.... so end-up rebus sampai empuk n blend.... jadikan inti kacang merah ni. resepi dari Myr oleh mama kastam tioman, tp kak rose dah derhakakan sbb blend je kacang tu... nak cepat n senang keja kan.... tq ya mama.... x tau lagi nak wat apa dengan inti ni, sapu kat roti pun ok gak kan... atau kalau rajin boleh buat kuih bom inti kacang merah ni.... tp rajin ker?
Bahan-bahan
- 500 gm kacang merah
- 1 1/2 cawan gula pasir
- 1 keping gula kerek
- 1 helai daun pandan
- 1/2 cawan minyak masak
Cara-cara
- Kacang merah di rebus sehingga empok. Mama guna pressure cooker, rebus selama 20 minit. sejukan kemudian rebus lagi sekali sehingga betul2 empok.
- Tapis buang airnya kalau berlebihan. Masak lagi sehingga iarnya kering.
- Masukan gula pasir, gula kerek, minyak masak dan daun pandan. Masak lagi sehingga terasa berat nak mengacau..pekat lah tu..
- Bolih lah tutup api..dah siap..
Assalam Kak Rose ni mesti ada project besar ni...buat pau pun boleh jugak Kak Rose!
ReplyDeleteasslm Kak Rose...resepi yg dtgu2 QH ni tau..bru nk cari2 resepi inti kacang merah ni...akak cam tau2 aje gerak hati QH...hehee...suka sgt bile akak tayang resepi ni...QH nk amik resepi ni yer...simpan dulu...
ReplyDeleteWatie, x tau lg... sbb ni pun buat pasal exsiden... x dak santan! kalau rajin esok leh try buat pau kan!
ReplyDeleteQasey honey, silakan... kak rose cuma memanjangkan resepi ni... cuma x tau lagi nak wat apa ngan inti nih!
ReplyDeleteSalam kak Rose, dah lama mencari resepi inti ni..bolehlah sy share nanti.Nak tanya kak, "gula kerek" tu apa ya?
ReplyDeletesalam kak Rose..ni mesti nk buat pau kan...kan...kan...hehehe....
ReplyDeletebuat pau sedap ni kak
ReplyDeletesalam kak rose.
ReplyDeletex pernah cuba wt inti kacang merah..nak salin resepi jgk la..kot2 nnt2 bole wt pau..thnks yer kak:)