tu dia!!!! orang buat finger bread size jer tp yang kak rose punya dah jadi macam arm size pulak.... ni la kan bila buat keja nak senang jadi out-come pun seadanya la kan.... tp roti ni mmg sangat gebus n terasa garlic spreadnya tu..... ramai dah yg mencubanya dan kak rose mmg dah agak kalau virus ni laju je merebaknya pasti lah kesedapanya hingga menjilat jari kan! mekasih pada semua yg mempromosikan resepi garlic finger bread ni.... tq sooo much, mmg sedap, hangat2 lagi kak rose dah ngap satu arm tu! x de ciciah pun sedap jer! resepinya kak rose cnp dari rumah Izah.... mekasih semua!
BASIC BREAD RECIPE
Resepi: Puan Roshayati Johari (no link)
Sumber: Mamafami
Sumber lain: Tun Telani, Kak Hana & Ika
Bahan A
500g tepung roti *izah guna tepung gandum (kak rose pun sama...)
100g gula
1 sk garam
30g susu tepung
1 sk bread softener- optional -izah letak
1 sk bread improver- optional - izah letak
4 sk yis @ 11 gm yis mauripan
Bahan B
250ml air
1 bj telur- pukul sedikit
Bahan C
80g margerine
Bahan D
Gula kasar utk tabur- tun x letak *tak letak
Cara2:
1. Gaul sebati bahan A
2. masukkan bahan B ke dalam bahan A dan uli sampai licin.
3. masukkan bahan C dan uli sampai adunan tidak melekat ditangan
4. biarkan adunan naik 2 kali ganda selama 30-40 minit.,
5. tumbuk2 utk keluarkan angin. uli sebentar, bulat2kan doh sebesar 50g setiap satu. susun dlm loyang, spraykan air atas roti dan biarkan naik 2 kali ganda.
6. taburkan gula kasar jika suka, spraykan sedikit air dan bakar pada suhu 180 C selama lbh kurang 30 minit.
7. bila dh masak, keluarkan dan sapu dgn marjerin utk dapat permukaan yg berkilat.
GARLIC SPREAD
sumber: kak Yatie @ kak Madihaa
50 gm Butter bergaram ~ suhu bilik
3 ulas bawang putih ~ dicincang halus
2 pokok daun ketumbar ~ dicincang halus
sedikit lada hitam kisar
Gaulkan semua bahan
Siap digunakan.
CARA IZAH UNTUK FINGER GARLIC BREAD:
(cara kak Nor sgn67)
Bila doh sudah diproof dan dibuang angin, ambil doh sebesar 50gm, bulat2 kan dan ratakan doh @canai doh menggunakan penggelek. Kemudian gulung doh tadi menjadi bentuk finger bun. Ulang lagi sehingga semua doh habis.
Proff doh tadi sehingga kembang dan sapu garlic spread di atas permukaan roti. Bakar roti pada suhu 180 C selama lebih kurang 25 minit atau hingga permukaan roti perang. Dihidangkan bersma mushroom soup. Enjoy!!
salam kak rose.. basic bread ni mmg sgt2 lembut.. lepas 3hari pun lembut lagi. mesti masa bakar tu bau harum satu umah. kalau dpt cicah mushroom soup, xyah msk lain dh dinner nih.
ReplyDeletesalam kak rose..
ReplyDeletevirus dh menyular sampai kerumah kak rose daaa heehee...
kak, saya tengok kawan2 buat roti senang je.
ReplyDeleteSaya x pernah buat roti..huhu
tun, resepi ni jer pun yg berani cuba... mmg menjadi! harum bau garlic tu kan n lembut jer.
ReplyDeleteMama Hawa... saja nak bagi muscle kuor kat lengan tu!
ReplyDeletekasih, kak rose buat yg mudah2 jer... maklumlah bm x nak singgah kat rumah kak rose lg!
ReplyDeleteAssalamualaikum kak rose.. Magrib2 ni baru dpt singgh blog kak rose.. Mmg sangat gebu roti nikan. Tak kesah la arm ke kakrose ek, tetap nampak meletops roti kak rose. Uli tangan pun besstt gebuu jee
ReplyDeletememang puas hati dpt makan roti ni..nani buat pulak terlebih gebu.kembang2 sampai penuh loyang. dah tak jadi finger dah.
ReplyDeleteAssaamualaikum Rose,
ReplyDeletepuas hati sungguh kalau hasil roti menjadi... gebu & lembut! Sedapnya Roseeee....
salam kak Rose,
ReplyDeletesedapkan, sy pun baru buat minggu lepas..puas makan roti ni bila buat sendiri, boleh dapat banyak..
Assalam Kak Rose dah lam rasanya tak meroti....sedap pulak nampak jejari montok tu!!!dapat se.....jari pun dah kenyang ni!!(apa penjodoh bilangan yang sesuai...hehehe?)
ReplyDeleteizah, uli tangan jadi pun sebeso lengan... ha ha ha gebus sangat!
ReplyDeleteNuwairani, kak rose punya pun terlebih gebus la tu...dah jd macam bantal lak!
ReplyDeleteAmie, buat yg mudah2 jer... maklumla guna tangan popye jer...
ReplyDeleteRohah, makan petang sampai esok paginya... masih lembut je kan.
ReplyDeleteWatie, x dak sejari de... dah jadi sebantal!
ReplyDelete