resepinya kak rose tepek kat sini dan terima kasih sekali lagi ya Mat...
BAHAN-BAHANNYA :-)
1 biji kelapa kulit basah, parut putih*
1/3 camca teh serbuk kunyit*(*digaul rata)
3 camca besar udang kering, rendam 10 minit dan toskan
2 camca besar cili kisar (atau lebih jika nak pedas)
8 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*
1/2 inci lengkuas*
3 batang serai, hiris halus*
1 camca besar penuh ketumbar biji*
1/2 camca teh jintan kasar*
1/2 camca teh jintan halus*(*dikisar halus)
4 helai daun limau purut
Garam dan gula secukup rasa
CARA MEMBUATNYA :-)
- Kelapa parut yang telah digaul dengan kunyit tadi disangai dalam kuali selama 2-3 minit, angkat dan ketepikan.
- Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar halus hingga harum, masukkan cili kisar dan udang kering, tumis hingga terbit minyak, guna api sederhana. Masukkan garam secukup rasa gula (selalunya serunding agak manis sedikit) dan daun limau purut, kacau rata dan biar masak sekejap.
- Masukkan kelapa tadi dan gaul rata, masak dengan api kecil sambil dikacau hingga serunding tadi kering dan ringan, tapi masih lembap. Angkat dan sejukkan.
Kak Rose sedap ni.Dah lama tak makan.meleleh...
ReplyDeleteteringinnya... nape x poskan kat saya..
ReplyDeletesuka suka
ReplyDeletekalau kat kampung...saya suka beli.
Ros, sedap tp serunding tu x leh nak makan... allergic sangat to udang kering!
ReplyDeletenorlieharumaini, pos bau je boleh kan?
ReplyDeletekasih, bli lg senang ... tp kalau buat sendiri lagi umphhhh kan..
ReplyDeletepagi ni kita makan pulut serunding gak..3 singgit..hehehe..
ReplyDeletemasa kenduri haritu MIL ada buat ni, sedap makan ngan nasik pun kan..
salam puan, saya minta izin guna gambar serunding kelapa ni di blog saya.terima kasih.
ReplyDelete