Bahan-bahan
- 2 biji pisang ranum saiz besar - maz guna pisang montel - dilecek
- 160g gula halus
- 170g tepung naik sendiri
- 2 biji telur saiz besar (A)
- 110ml minyak masak - maz guna minyak sunflower
- 1 sudu kecil ovallate
- 1/2 sudu kecil garam
- hirisan badam secukupnya @ coklat rice dan sebagainya
Cara
1. Panaskan oven suhu 170 C.
2. Ayak tepung bersama garam. Ketepikan
3. Dalam bekas yang sesuai, satukan pisang dan gula. Kacau sebati.
4. Kemudian masukkan telur, minyak masak, ovallete dan tepung.
5. Putar sebati sehingga kembang dan adunan menjadi ringan dengan kelajuan tinggi selama 5-7 minit.
6. Masukkan adunan ke dalam cawan kertas (jgn penuh, dlm 3/4 saja) kemudian taburkan sedikit hirisan badam, buat sampai habis dan bakar dalam oven selama 18-20 minit atau sehingga perang (bergantung pada oven masing-masing).
beshnya kek pisang..gebu..wangi!
ReplyDeleteSalam Kak Rose, bagi Ratna banana-cake nya Kak Rose sudah comel cantik lagi sempurna kejadian berwarna perang-keperangan ditambahi dengan taburan kekacang-badam rangup dipermukaan dan gebus didalam, yummy dan perfecto gitu!
ReplyDeleteSalam manis manis madu.
ummiaisyah, cubalah... lembut sangat tau!
ReplyDeleteRatna, kalau tengok yg rat buat tu,,,,lg yummy sekali... ada campuran kelapa n pisang. pasti sangat lemak gitu!
ReplyDelete