Bahan-bahan
- 150g pisang emas - dilecek - hana lebihkan 40g utk lebih rasa pisang
- 180g tpg gandum- hana campur ngan tpg mixpancake (tpg gandum 90g, tpg mixpancake 100g)
- 180g gula halus - hana kurangkan 150g je
- 3 biji telor (kak rose guna dua biji gred A)
- 120ml minyak masak
- 1 sudu teh ovelate (kak rose x letak... x de stok!)
- 1 sudu teh soda bikarbonat
- 1 sudu teh baking powder
- secubit garam
- 2 sudu besar susu segar- yg nih hana tambah
- 1sk coklat emulco@ 2 sudu besar serbuk koko bancuh dengan 1sb air panas > bancuh jadikan pes
Cara-cara
- Campur semua bahan di atas kecuali coklat dan putar dengan mixer hingga sebati dan adunan nampak putih gebu.
- Bahagikan kepada dua bahagian. satu bahagian campurkan pes koko@coklat emulco. Kemudian marblekan ikut suka ke dalam loyang yang telah digirs dengan minyak.
- Bakar 170-180 darjah selama 40 - 50 minit
- Pastikan adunan separuh loyang kerana kek biasanya naik sekali ganda.
Sedapnya untuk minum petang.Nak gi buat la lepas ni sebab pisang kat dapur tu dah masak sangat.
ReplyDeleteas-salam kak Ros
ReplyDeletecantik kek pisang marble cokelat tu kak Ros..suka tgk belang2 yg cantik tu...
sedapnyer kek pisang. dh lama tun x makan kek pisang. kalau buat kena buat dlm bekas mapin kecik sbb tun sorang je yg hantu kek pisang =)
ReplyDeletecantiknya kak
ReplyDeletepandai akak buat...kalau saya buat
sure dah lintang pukang punya :)
salam kak ros...cantik kek pisang tu..nmpk gebu n lembut jer...liza salin resepi dulu yer, terliur pulak...
ReplyDeletePisang dok ada byk kat dapo tu...leh gak buat kek pisang marble ni....nampak gebu ....:)
ReplyDeleteRos, sayang kalau pisang yg too ripe terbuang saja kan....
ReplyDeleteAdy, belang yg x sama tebal, asalkan sedap kira ok la tu.
tun, kalau dalam mapin cup pun cantik gak... comel2 gitu!
kasih, gigil2 jugak tangan... kejadian yg tebal nipis mabelnya.. he he he
liza, silakan ya...sangat moist kek ni yg tanpa ovelatte tu!
cik cek, dari membazir je pisang tu, elok gak buat kek marble ni. sedap n lembut sangat!