Bahan-bahanya
3 biji kentang ( direbus dan dilecek)
1/3 batang carrot
1/2 batang timun
1/4 biji bawang besar
3 sudu besar mayonis
sedikit garam
1 batang sosej ayam ( direbus dan dihiris halus)
Cara-caranya1. Hiris nipis timun, carrot dan bawang besar, ( ros guna slicer) kemudian gaul sebati dengan 1 sudu kecil garam dan curahkan 1 cawan air, wrap kemas dan ketepikan. Biarkan selama lebih kurang 10 minit.
2. Setelah 10 minit, tapis sayur tadi bagi keluarkan air, tekan sedikit untuk mengeluarkan air yang berlebihan, di dalam bekas, masukkan kentang yang telah dilecek bersama mayonis, timun, lobak merah dan bawang besar serta sosej, gaul sebati.
3. Sedia untuk dihidangkan, tak perlu masuk garam atau gula, sesuai dijadikan menu bentou ( bekal) atau di makan begitu sahaja.
- Jika mahu letakkan satu biji telur rebus yang telah dilenyek pun boleh, lagi creamy rasa potato salad ni nanti. Selamat Mencuba. (kak rose x buat yg ni...)dan lunch ari ni.... potato salad n tempura chicken nuggets bersama timun jepun, cherry tomatoes n sosej. Alhamdullilah dah kenyang.
salam kak rose...menarik ni, kentang yg dilenyek dulu, biasa kentang tu org rebus kan....mmm sedapnya...
ReplyDeleteLiza, cubala... sedap dan simple je buatnya!
ReplyDeletesedapnya kak rose..suri jenis kena cari nasik jugak kalau lunch..huhu
ReplyDeleteanak2 saya suka ni kak...
ReplyDeletemaknya pun suka gak
menu yang sedap dan menyelerakan! menyihatkan pun ia... boleh kenyang ni..
ReplyDeleteSuri, malas masak nya pasal lah ni.... kalau alpo lg nnti kena g cari nasi jugak!
ReplyDeletekasih, sama cam kak rose jugak... anak suka, maknya laaaaagi suka!
ReplyDeleteAmie, sepinggan penuh mesti kenyang!
ReplyDelete