Salam pagi sabtu yang malas..... nampak menda yg sangat susah nak nyebut ni kat rumah izah pagi semalam... nak nyebut sampai berpintal lidah tp nak merasa makan jugak. apam ke, roti, muffin ker, entah le... yang penting sedap, ada manyak cokelat chip dalam tu. bahan suma dah ada tp tolo sojuk lak duk dalam peti.... x sempat nak tunggu sampai suhu bilik terus jer guna.... mencacatkan kelembutan kuih ni agaknya sbb x sabo nak nunggu! tp bila sambung makan pagi ni tersangatlah sedapnya.... betul kata izah tu. nak tau kena la mencuba buat ya! meh tengok resepi yg kak rose cnp dari rumah Izah ni. mekasih ya Izah, kak rose nak sharekan kat sini lak...
CHOCOLATE CHIP BRIOCHES
from: 500 cupcakes & muffins cook book
by: izah IML
bahannya
1/2 sb yis
115 air suam
1 sk gula
275gm tepung gandum
4 biji telur
60gm gula
secubit garam
115gm mentega
100gm coklat cip
sikit telur untuk oles
caranya:
Satukan yis, air suam dan gula dalam mangkuk yang besar. Kacau sebati dan biarkan selama 10 minit atau sehingga yis berbuih.
Kemudian masukkan 100gm tepung ke dalam yis, kacau hingga menjadi paste yang licin.
Pukul sedikit telur, masukkan ke dalam paste yis tadi.
Masukkan pula gula dan sedikit garam. Kacau sebati.
Kemudian masukkan baki tepung tadi dan kacau sehingga menjadi doh yang lembut.
Tutup mangkuk dan biarkan selama 45minit atau sehingga naik 2 kali ganda.
Bila adunan naik 2x ganda, masukkan mentega lembut dan coklat cip. kacau sebati.
Sendukkan ke dalam muffin pan sehingga memenuhi 1/2 pan.
Biarkan 20 minit atau naik sehingga 2/3 pan muffin.
Oleskan dengan sedikit telur di atasnya.
Bakar pada suhu 200 C selama 20 minit atau sehingga perang di atasnya.
Sejukkan di atas rack dan simpan dlm bekas kedap udara sehingga 2 hari.
Makes 1 dozen.
NOTA IZAH: Cklat chip boleh juga digantikan dengan kismis, buah2 kering, atau pun filling. Atau pun enak dimakan begitu saja. Izah buat half dari resepi di atas dan dapat dalam 9 ketul brioches sebesar muffin size M.
kak Ros minte sikit wat tea time petang ni.
ReplyDeletesekarang tengah tak dok masa nak masak yang sedap2.
Ros, siannya bz sangat ya... tadika baru bermula, tentu pening pale tengok karenah anak2 1st time masuk sekolah ni...
ReplyDeleteha hahahh...susah nak sebut ye, dah makan di rumah Izah, ini nak makan lagi di sini...
ReplyDeleteAmie, susah nak menyebutnya tp sedap je makan!
Deletewaahh kak rose dah buat. telur sejuk2 ye kak.. tapi asal adunan tu naik kira jadi la kan. suke makan panas2. kalau simpan pun makin moist kan sebab penggunaan butter tu banyak. tq kak rose sudi try. buat bf sedap
ReplyDeletesimpan semalaman lagi sedap rupanya... tambah moist gitu!
Deletewah..dah merebak virus ya..bila kita nak melekat kat virus ni ek..
ReplyDeletemeh kak rose tiupkan vit r kat Ana...esok sampailah virus tu.
Deleteakak guna acuan silikon ke?
ReplyDeleteya, senang. x yah sapu butter bagai kat acuan tu
Deletewanginya.....tengok acuan cantik2 tu,,yang pastinya tak dak kat langkawi nikan kak
ReplyDeletesuri, kalau balik ke tanah besar boleh la cari nnti...
ReplyDeleteAslmkm KakRose,
ReplyDeleteWah, cantik nya briochhe.... acuan nya pun tomei. Kalau lah rajin, boleh bua bekal bento Liana tp tak rajin... minta cikit kat sini lah.