Saturday, January 28, 2012

Nasi minyak

hari ni ada rajin sket nak masak.... so pepagi balik dari briskwalk tu terus jer sediakan bahan2 untuk nak masak ni.... rasanya lama dah x makan nasik minyak kan... memula dah tentu selongkar dapur kawan2 cari resepi.... dan kalau resepi nasi ni kak rose suka godek dapur Ummi yang sangat terra masak memacam nasik.... dan pasti menjadi dengan seeeedapnya! dan kak rose pun buat lauk cam Ummi jugak untuk digandingkan dengan nasik minyak ni, ayam perap masak merah madu.... mmg serasi gandingan ni berserta acar timun masak tu tadi....

meh tengok resepinya yg kak rose cnp dari rumah Ummi, mekasih ya. sedap sangat nasik ni, x muak! terima kasih jugak buat Kak Wan, tuan punya resepi asal nasik minyak ni.

NASI MINYAK - RESEPI III
Sumber: Kak Wan (Citarasawan)

Bahan:- (tulisan merah untuk sukatan yg akak buat)
  • 1 kg. beras Basmathi (dibasuh & disejat) (akak masak 3 1/2 cawan)
  • 150 ml minyak sapi (akak tukar dengan 2sb. butter + 2 sb. minyak jagung)
  • 2 helai daun pandan (disimpul)
  • 1.55 l air (akak letak 4 cawan air)
  • 150 ml susu cair (akak letak 1/2 cawan jek)
  • 2-3 camb stok pekat ayam/2 kiub stok (akak letak 1 kiub)
  • garam secukupnya
  • 80 gm gajus } - (akak tukar kismis)
  • 50 gm bawang goreng } bahan hiasan
  • 100 g pis hijau }
Bahan Penumis:
  • 5 cm kulit kayu manis
  • 2 kuntum bunga cengkih
  • 2 buah pelaga
Bahan dikisar: (akak kisar separuh dr bahan di bawah)
  • 8 biji bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 2.5 cm kunyit hidup
  • 2.5 cm halia
**** kak rose ikut sukatan Ummi (yg kaler merah tu) yg buat 1/2 dari sukatan asal
Cara-Cara:-
  1. Panaskan minyak sapi, masukkan bahan penumis dan bahan kisar. Kacau hingga terbit bau.Masukkan beras, gaul 2-3 minit.
  2. Bubuh pula daun pandan, air, garam, susu dan stok. Kacau sekali-sekala hingga menggelegak.
  3. Bila airnya kering, perlahan api dan tutup periuk. Biar ia masak.

nasik minyak dengan pelakun sampingannya....
ayam perap masak merah madu dan acar timun masak.

1 comment:

  1. kak rose,baru je cadang nak masak tuk lunc tiba2 terbau nasi minyak pulak..kena duduk prit resipi dulu hehe..terliurkak..tengah lapar ni,,hantar suri sepinggan :-)

    ReplyDelete