terima kasih sekali lagi buat Ummi yang sharekan resepi ni yg asalnya dari Majalah Saji. lain sket ayam ni sbb perap dengan bahan perapan yg bercampur dengan kari dan masa menggoreng tu bau harum kari memenuhi satu rumah.... x sabar nak merasa! Ummi kak rose cnp n tepek kat sini lak ya untuk rujukan len kali....
AYAM PERAP MASAK MERAH MADU
Sumber : Majalah SAJI
Bahan:-
- 1 ekor ayam - potong 10 bahagian
- 2 sb. rempah kari ayam
- 1 sb. serbuk kunyit
- 6 ulas bawang putih (ditumbuk)
- 2 inci halia (ditumbuk)
- 2 labu bawang besar (dikisar)
- 2 sb. cili kering kisar (akak letak 3 sb.)
- 5 sb. madu
- 1 sudu besar gula merah
- 2 sb. puri tomato (akak letak 4 sb.)
- garam secukup rasa
- 1 labu bawang besar - dipotong nipis bulat
Cara Memasak:-
- Ayam dibersihkan dan ditoskan. Gaulkan bersama bahan halia, bawang putih, kunyit, rempah kari dan perisakan dengan garam. Perap ayam selama 2 jam (akak lebih 4 jam..hehee)
- Keluarkan ayam dari bahan perapan dan goreng hingga masak. (lebihan bahan perapan akan digunakan sebagai bumbu kuah)
- Panaskan minyak dalam kuali, dan tumiskan. Masukkan bahan bumbu perapan dan cili kisar. Masak hingga garing.
- Masukkan gula, madu, puri tomato dan kacau. Masukkan sedikit air dan kacau lagi.
- Apabila kuah sudah mendidih dan sedikit pekat, masukkan ayam.
- Biarkan kuah mesra dengan ayam sambil dibalik-balikkan ayam dengan api sederhana.
- Perlahankan api dan biarkan reneh sekejap hingga naik minyak dan kuah pekat.
- Angkat dan hidangkan dengan nasi minyak atau nasi putih.
Amboiii terlior sakan dah nihhh... Abih la basah keyboard sayaaaa!
ReplyDeleteAzie, cuti panjang ni bole le masak2, anak dara tentu rajin je nak menolong!
ReplyDelete