jeng.... jeng... jeng.... tengok isinya ------> 2 ekor ikan terubuk masin! terima kasih pada kawan yang tolong bawakan dari jauh ni... nak masak apa ya?
hahahaha...surprise tgk tajuk n3 tu...ingatkan nama ikan tu ikan kuching....terkezuttt i..hihihihi Liza mmg xpernah masak ikan terubuk masin ni kak...hubby pun xmkn..
emm..sedapnye..rindu nk mkn ikan terubuk masin ini..goreng garing kak,perah air limau n lenyekkan dgn cili padi..sodap..pastu mkn dgn sayur keladi masak lemak...(^_^)
tak lama lagi lps rindu..bapa saudara drp swk dtg bw ikan terubuk.hehe
kalau masak lemak letak daun selasih.. xxtra sedap
kalau malas, goreng pastu tumiskan bawang besar dan cili padi, tabur atas ikan... kalau ikan fresh tak payah perah limau sbb tk brapa masin. Dr gambar tuh nampak ikan tu fresh sgt.
kak Rose, Sofiya.. kalay kat semenanjung ada jugak supplier tp selalunya tak fresh.. dah kekuningan. Kalau beli kat sarawak kena mtk tlg org yang biasa beli.. dia tahu kat mana fresh dan siap bungkus dalam kotak mcm dalam gambar kak rose..
Yang fresh ialah yang warna putih dan tak masin sgt.. mcm gambar kak rose jugak
hahahaha...surprise tgk tajuk n3 tu...ingatkan nama ikan tu ikan kuching....terkezuttt i..hihihihi
ReplyDeleteLiza mmg xpernah masak ikan terubuk masin ni kak...hubby pun xmkn..
wah sedapnya ikan terubuk masin
ReplyDeleteSaya penagh buat masak lemak. Sedapppp
ReplyDeleteemm..sedapnye..rindu nk mkn ikan terubuk masin ini..goreng garing kak,perah air limau n lenyekkan dgn cili padi..sodap..pastu mkn dgn sayur keladi masak lemak...(^_^)
ReplyDeletetak lama lagi lps rindu..bapa saudara drp swk dtg bw ikan terubuk.hehe
Liza, pas tekezut ni kenala try makan ikan terubuk masin... mana tau nnti suker pulak!
ReplyDeleteTina, jom goreng terubuk masin ni, makan ngan nasik panas2...
ReplyDeleteSam, ooo leh masak lemak jugak ya... nnti leh try
ReplyDeleteNoor Azlen, tq bagi cadangan... selama ni tau goreng gitu jer!
ReplyDeletekalau masak lemak letak daun selasih.. xxtra sedap
ReplyDeletekalau malas, goreng pastu tumiskan bawang besar dan cili padi, tabur atas ikan... kalau ikan fresh tak payah perah limau sbb tk brapa masin. Dr gambar tuh nampak ikan tu fresh sgt.
alamak... teringin plak kak rose..
ReplyDeletenak ke sa na jauh sangat..
kalau suri goreng camtu je tak tahu buat benda lain..jumpa pun time SIL duk swak dulu
ReplyDeleteIjahans, terima kasih tips tu...mmg ikan tu fresh sangat... tp entah bila lak nak masaknya!
ReplyDeleteSofya, kalau kat semenanjung ni x tau la pulak mana nak dapat ikan terubuk masin ni...
ReplyDeleteSuri, sama la cam kak rose... goreng je. tp bila ramai kawan maya ni, banyak dapat tips camner nak masak ikan ni. mekasih sangat2!
ReplyDeletekak Rose, Sofiya.. kalay kat semenanjung ada jugak supplier tp selalunya tak fresh.. dah kekuningan. Kalau beli kat sarawak kena mtk tlg org yang biasa beli.. dia tahu kat mana fresh dan siap bungkus dalam kotak mcm dalam gambar kak rose..
ReplyDeleteYang fresh ialah yang warna putih dan tak masin sgt.. mcm gambar kak rose jugak