resepi kak rose masih guna yg sama dari hana yg dah bz denganmusim persekolahan yang baru.... selamat bertugas cikgu! tp yg kak rose punya ni versi malas... x rajin nak mesin daun pandan... kalau buh pes pandan tu wangi jer tp to me rasa jadi x sedap lak! so biarkan je warna putih! kak rose penah gak buat yg perasa pandan tu kat sini.
Bahan-bahan
Cara-cara - 100 g tepung beras
- 100 g tepung jagung
- 1,600 ml santan (500 ml KARA+ air)
- 100 ml air pandan (atau 100 ml air + pandan pes)
- 1 sk garam atau secukup rasa
- sedikit pewarna hijau (opt) (ni kalau nak buat som som dengan perasa pandan..)
- SIRAP GULA MELAKA :-
- 500 g gula melaka
- 1000 ml air
- 2 helai daun pandan - disimpul
- Masak sirap gula hingga gula larut dan tapis.Ketepikan.
- Satukan kesemua bahan2 dalam periuk dan gaul rata.Masak hingga pekat dan kilat,hingga adunan meletup-letup.
- Tuang adunan ke dalam loyang atau acuan dan sejukkan.
- Sajikan bersama sirap gula melaka.
Suka makan tapi kuah kaler merah. Kalau masa arwah mak ada dulu ini adalah antara menu kegemaran kami sekeluarga
ReplyDeleteuii..sedapnya mkn sejuk2..nak semangkuk kak..hhehe
ReplyDeleteKalau nampak bubur som2 mmg terignat kat kak rose. akak suke kan som2 .. hehe..pastu som2 akak cantik je licin. mmg best!!
ReplyDeleteSalam kak Rose..sedapnya bubur som som...memang sedap di hidang bersama air gula melaka..rasa nyamannnnn je meluncur kat anak tekak ni
ReplyDeletenak cendol meh suri tolong buat kan..demi akak sanggup hehe...sedap kak manis2...ingat masa mengandung hr tu..semua benda manis nampak sedap
ReplyDeleteSam, x kisahlah sirap kale apa asalkan sedap kan...
ReplyDeleteAnna, alamak udah abes la pulak!
Izah.... he he he ingat som som ingat kak rose ya... mmg kak rose suka sangat!
Sue, kalau dah suka tu yg buat berkali2... x jemu!
Suri!!! mekasih bebanyak2... terasa lak cendol kat tekak ni dah!
uiiitt!!!nampak putih berseri2..berkilat2 licin gitu, mesti sedap amat2 nie...saya suka tp tak pernah buat bli jer...ntah bile la dpt serunya...:)
ReplyDelete