Wednesday, November 9, 2011

Kaswi labu

ni la bahana bila bli labu... selagi x abes pasti ada menu berasaskan labu.... baki dari buat gulai dengan udang tu kak rose buatla kaswi ni.... mula tu nak wat apam labu yg sedap tu tp yeast pulak x dah kehabisan.... nasib baik cik google ni pandai tunjuk banyak resepi labu... pilih je yg mana berkenan dihati.... so kali ni kak rose cuba yg ni dulu....

bila soh cik google cari resepi kaswi labu... dia bagi kak rose selongkar kat rumah izah, terus la kak rose cnp je resepinya ya. mekasih pada yg share resepi asal kaswi labu ni dan juga pd semua yg telah mencuba dengan feedback yg bagus! kak rose ikut izah yg buat separuh dari adunan....

KUIH KASWI LABU KUNING
resepi: kak Fida
sumber: kak Am

BAHAN (*sukatan separuh dari resepi asal)
250gm labu -dikukus
250gm gula pasir- izah letak 200gm
250ml santan
150gm tepung ubi - izah letak 100gm
150gm tepung gandum - izah letak 200gm
25g tepung jagung
350ml air
1sk garam
3 helai daun pandan
1sk air kapur
1sk pewarna kuning - izah tak letak
1sk vanilla - izah tak letak
kelapa parut (putih)

kak rose buat dalam acuan kecik cenggini sbb mmg fail bab nak potong kuih2 kukus ni....

CARA

Labu dikukus dulu dan dilecek
Santan, gula, garam & daun pandan dimasak hingga larut
Bancuh tepung2 dgn air & tuangkan santan panas dan masukkan semua bahan yg lain & ditapis
Dikacau rata dan tuang dlm loyang atau bekas2 kecil yg disukai
Kukus hingga masak (lbh kurang dlm 1/2 jam tapi kalau acuan kecik kurang sikit)
Kaswi dihidangkan dgn kelapa parut putih yg dikukus dulu dgn sdkt garam.

19 comments:

  1. melabu gaks eh?! tgk blog kak azlita pon resepi berLABU..hehehe musim eh?!

    ReplyDelete
  2. As'salam Kak Rose

    ct punya labu pun masih tergolek2 dalam peti sejuk kak. tak tahu nak buat apa dah..hehehe

    mintak kak Rose jer lah :)

    ReplyDelete
  3. tak sangka labu boleh buat kaswi juga... nanti beli labu xdelah buat pengat dan cekodok saja..heheh

    ReplyDelete
  4. kita pun dah buat.. mmg syiokkk.. sedap sgt!!

    ReplyDelete
  5. eliyaezlinalias... jom melabu gak... labu murah n sedap!

    ReplyDelete
  6. Waalaikumsalam CT, kena rajin nak transformkan labu tu jd sesuatu... sayang kalau terbiar jer kan.

    ReplyDelete
  7. Izan, dulu kak rose pun cam tu gak... asik2 pengat labu jer

    ReplyDelete
  8. salam akak...saya pun ada beli labu tu, tp tak masak apa2 pun lagi..nampak kuih ni sedap sangat..bolehlah saya cuba...TQ akak !!

    ReplyDelete
  9. sedap nyee! antar satu pun jadilah kat umah ibah! hehehe..

    ReplyDelete
  10. Tengok labu ni teringat masa kecik dulu. Mak saya tanam labu banyak di batas bendang. Bila terlalu banyak, kami buat Keropok.

    Labu rebus di lenyek, pastu gaul dgn gula dan tepung ubi. Leper atas tudung periuk, kukus. Then jemur sampai kering. Simpan tin. Bila goreng dia kembang!

    Sedap Kakkkkkkkkkk...!

    ReplyDelete
  11. menarik kaswi labu ni kak Rose...lum pernah buat lagi bubuh labu gini:)

    ReplyDelete
  12. Noorma, kalau suka boleh la mencuba kaswi ni....goyang2 dangdut gitu!

    ReplyDelete
  13. lyn, ramai rupanya yg ada stok labu kat rumah ya...apa lagi... jom mulakan!

    ReplyDelete
  14. azie, sesuatu yg baru ni... nnti leh la mencuba... kerepek labu pulak! terasa dah krup krap!

    ReplyDelete
  15. Nieza, ni pun first time buat... sllu kaswi tepung je kan, cuba yg ni pulak!

    ReplyDelete
  16. wah sedapnya...ada rasa mcm lepat labu tak kak rose?

    ReplyDelete
  17. tq for sharing..saya dah try, mmg sedapppppp!

    ReplyDelete