bila soh cik google cari resepi kaswi labu... dia bagi kak rose selongkar kat rumah izah, terus la kak rose cnp je resepinya ya. mekasih pada yg share resepi asal kaswi labu ni dan juga pd semua yg telah mencuba dengan feedback yg bagus! kak rose ikut izah yg buat separuh dari adunan....
BAHAN (*sukatan separuh dari resepi asal)
250gm labu -dikukus
250gm gula pasir- izah letak 200gm
250ml santan
150gm tepung ubi - izah letak 100gm
150gm tepung gandum - izah letak 200gm
25g tepung jagung
350ml air
1sk garam
3 helai daun pandan
1sk air kapur
1sk pewarna kuning - izah tak letak
1sk vanilla - izah tak letak
kelapa parut (putih)
CARA
Labu dikukus dulu dan dilecek
Santan, gula, garam & daun pandan dimasak hingga larut
Bancuh tepung2 dgn air & tuangkan santan panas dan masukkan semua bahan yg lain & ditapis
Dikacau rata dan tuang dlm loyang atau bekas2 kecil yg disukai
Kukus hingga masak (lbh kurang dlm 1/2 jam tapi kalau acuan kecik kurang sikit)
Kaswi dihidangkan dgn kelapa parut putih yg dikukus dulu dgn sdkt garam.
melabu gaks eh?! tgk blog kak azlita pon resepi berLABU..hehehe musim eh?!
ReplyDeleteAs'salam Kak Rose
ReplyDeletect punya labu pun masih tergolek2 dalam peti sejuk kak. tak tahu nak buat apa dah..hehehe
mintak kak Rose jer lah :)
tak sangka labu boleh buat kaswi juga... nanti beli labu xdelah buat pengat dan cekodok saja..heheh
ReplyDeletekita pun dah buat.. mmg syiokkk.. sedap sgt!!
ReplyDeleteeliyaezlinalias... jom melabu gak... labu murah n sedap!
ReplyDeleteWaalaikumsalam CT, kena rajin nak transformkan labu tu jd sesuatu... sayang kalau terbiar jer kan.
ReplyDeleteIzan, dulu kak rose pun cam tu gak... asik2 pengat labu jer
ReplyDeleteMadiha, betul sangat tu!
ReplyDeletesalam akak...saya pun ada beli labu tu, tp tak masak apa2 pun lagi..nampak kuih ni sedap sangat..bolehlah saya cuba...TQ akak !!
ReplyDeletesedap nyee! antar satu pun jadilah kat umah ibah! hehehe..
ReplyDeleteTengok labu ni teringat masa kecik dulu. Mak saya tanam labu banyak di batas bendang. Bila terlalu banyak, kami buat Keropok.
ReplyDeleteLabu rebus di lenyek, pastu gaul dgn gula dan tepung ubi. Leper atas tudung periuk, kukus. Then jemur sampai kering. Simpan tin. Bila goreng dia kembang!
Sedap Kakkkkkkkkkk...!
menarik kaswi labu ni kak Rose...lum pernah buat lagi bubuh labu gini:)
ReplyDeleteNoorma, kalau suka boleh la mencuba kaswi ni....goyang2 dangdut gitu!
ReplyDeletelyn, ramai rupanya yg ada stok labu kat rumah ya...apa lagi... jom mulakan!
ReplyDeleteIbah, alamak udah abes la....
ReplyDeleteazie, sesuatu yg baru ni... nnti leh la mencuba... kerepek labu pulak! terasa dah krup krap!
ReplyDeleteNieza, ni pun first time buat... sllu kaswi tepung je kan, cuba yg ni pulak!
ReplyDeletewah sedapnya...ada rasa mcm lepat labu tak kak rose?
ReplyDeletetq for sharing..saya dah try, mmg sedapppppp!
ReplyDelete