inti nya kak rose guna sama seperti yg kak rose buat chiken pie ari tu.... sbb sedapnya punya pasal so kak rose buat lagi dan isikan dalam gulungan horn ni, cuma taburkan cheese atas inti tadi...
inti:
- ~1 bijik bwg bsr dicincang
- ~1 cwn kentang yg dipotong dadu
- ~1 cwn mix vegetable
- ~cendawan butang dihiris (kak rose x letak... x de)
- ~2 keping dada ayam diptg kecil
- ~minyak
- ~1\2 cawan air.
- ~1 sudu bsr tepung jagung+2 sudu bsr air
- ~1 sudu bsr gula & sos tiram
- ~garam dan lada sulah
goreng kentang hingga warna keemasan - ketepikan
panaskan minyak dan tumis bawang besar, masukkan ayam, biar ayam masak dan masukkan kentang n mixed vege
masukkan sos tiram, sedikita air, garam, gula dan lada sulah
akhir sekali masukkan bancuhan tepung jagung, kacau sekejap dan padam api
sejukkan inti.
sedap sangat.... dan ada lagi... panaskan dan sambung buat sarapan pagi ni. terima kasih pada Ros yg share menu yg mempelbagaikan kegunaan prata ni.
tips dari Ros:
Pastikan mengunakan prata yang baru dikeluarkan dari freezer.Biarkan beberapa saat dan mulakan proses mengulung.
Siapkan satu persatu.
Prata yang belum digunakan biarkan didalan plasti.
Lakukan proses mengulung dgn cepat sebab prata cepat lembik.
Alternative: Intinya boleh dimulakan dgn memasukkan sedikit tuna dan letakkan pula cheese kemudian tuna dan siapkan dgn lapisan cheese. (kak rose cuma tabur kat atas jer....)
kak Rose....
ReplyDeleteTak kisahla rupa horn ke tak...rupa kon pun cantik gak dah tu...yg penting...sedappp je bila masuk mulut...kat rumah pun ada stok pratha ...macam rasa nak buat je buat bekpas esok kan kan...:)
cik cek, betul sangat buat orang macam kak rose ni... asalkan sedap! elok sangat kalau buat untuk bekpes...mmg kenyang!
ReplyDeletecreative! i slalu goreng kosong jek prata tu..pastu cicah! hehehe
ReplyDeletehihihi... tun rasa kalau tun buat rupa dia jadi camtu gak ;p
ReplyDeleteSalam Kak ros, sorry lambat sampai.Ros sibuk betul kat tadika sebab dah nak cuti ni.Hari ni budak2 ada party. pulak.Tadi bangun pukul 4 pagi masak untuk parti hari ni.
ReplyDeleteTuna horn ke chicken horn ke tak apa la kak ros.janji sedap dimakan.Apa ada pada rupa pun kan????Terimakasih sudi cuba dan promote kita.hihihi...
Salam Kak Rose, adore cara Kak Rose menggambarkan hasilan masakan, Kak Rose begitu ikhlas terima diri dengan seadanya dan tidak menyorok jika ada kelemahan sendiri, dari situ sudah terserlah yang Kak Rose ada lah seorang yang berhati begitu mulia lagi budiman sekali!
ReplyDeleteGimana pun rasa disetiap makanan itu yang diambil kira, aesthetic pula cuma tambahan bagi menyedapkan mata memandang, gitu ya wahai Kak Rose.
Salam manis manis madu
eliyaezalinalias, pas ni boleh lah cuba wat cenggini. sedap taw!
ReplyDeletetun, kak rose ni keras tangan yg x boleh dibentuk dah! sian horn tu rupa cam tu kan...
ReplyDeleteRos, menu yg sedap2 cenggini rugi kalau kita x sharekan... terima kasih sekali lagi ya.
ReplyDeleteRatna, x de apa yg nak disorok... cantik ke buruk ke, itulah hasil tangan kak rose... dan tak malu mengakuinya!
ReplyDeleteterima kasih atas keperihatinan Ratna ttg ketidakbolehan kak rose ni!