ni la resepi labu air tumis bersama suhun oleh kak besah ni yang kak rose dah derhakakan.... ampun kan kak rose ya.....
Bahan-bahan
- sebiji kecil labu air (pastikan ia muda) - buang kulit dgn pengupas timun & dipotong dadu.
- setengah cekak suhun @ so'un
- semangkuk kecil isi ayam(hiris nipis) @ udang basah (kak rose gantikan ngan pati kiub jer)
- 7 biji bawang merah,5 ulas bawang putih & 2cm halia muda - dihiris
- 1/2 sudu teh serbuk lada hitam, 1/2 senduk minyak utk menumis
- (kak rose tambah carrot yg dipotong munger2....)
Cara-cara
- panaskn minyak,tumis bahan2 hiris hingga wangi lalu masukkan ayam.goreng hingga ayam layu lalu masukkan 2 mangkuk air.
- biar mendidih seketika utk lembutkn ayam pastu masukkan labu air.biar mendidih 3 minit lalu masukkan suhun. masukkan juga serbuk lada hitam. garam & secubit gula.biar mendidih seminit,tutup api dapur & tutup rapat periuk dlm 5 minit utk empukkan labu. kemudian renggangkn tutup periuk utk elakkan labu jd lembik.
- bolehlah dihidang panas @ sejuk..
as-salam
ReplyDeletebest mkn dgn sambal belacan ni..
salam kak rose....
ReplyDeleteira ni kalau bab sayur tak berapa kenal sgt. Mmg tak pernah makan labu air ni....