KUIH KUKUS BAWANG GORENG
resipi asal : Izah Daud
sumber: K.Nor@SecubitGaram
Bahan:
3/4 cawan + 2 sb tepung gandum
1/4 cawan tepung ubi kayu
1/2 cawan gula halus
1 cwan air pandan *5-7 helai daun pandan
1 cawan santan pekat
sedikit pewarna hijau apple * jika suka
1/2 genggam bawang goreng
Caranya:
Panaskan kukusan.
Campurkan semua bahan di atas kecuali bawang goreng.
Kemudian blend/ kisar sehingga sebati.
Masukkan ke dalam mangkuk, masukkan bawang goreng. Kacau-kacaukan.
Kemudian tuang ke dalam loyang yang telah disapu minyak.
Kukus sehingga masak (30-40 minit).
Tunggu sejuk kemudian hidang.
*kuih ni dapat kecik comel je. Kena gunakan loyang paling kecil.
*disyorkan menggunakan bahan2 semula jadi. Contoh: bawang goreng buat sendiri, santan perah dan daun pandan.
*bawang goreng kena letak sikit aje, nak kasi rasa lite lite gitu. Dalam gambar tu, saya letak terbanyak bawang goreng nyer. sedikit menjejaskan rasa.
Bahan:
3/4 cawan + 2 sb tepung gandum
1/4 cawan tepung ubi kayu
1/2 cawan gula halus
1 cwan air pandan *5-7 helai daun pandan
1 cawan santan pekat
sedikit pewarna hijau apple * jika suka
1/2 genggam bawang goreng
Caranya:
Panaskan kukusan.
Campurkan semua bahan di atas kecuali bawang goreng.
Kemudian blend/ kisar sehingga sebati.
Masukkan ke dalam mangkuk, masukkan bawang goreng. Kacau-kacaukan.
Kemudian tuang ke dalam loyang yang telah disapu minyak.
Kukus sehingga masak (30-40 minit).
Tunggu sejuk kemudian hidang.
*kuih ni dapat kecik comel je. Kena gunakan loyang paling kecil.
*disyorkan menggunakan bahan2 semula jadi. Contoh: bawang goreng buat sendiri, santan perah dan daun pandan.
*bawang goreng kena letak sikit aje, nak kasi rasa lite lite gitu. Dalam gambar tu, saya letak terbanyak bawang goreng nyer. sedikit menjejaskan rasa.
Kak ros cantik tu.Tinggal kita sorang la belum sampai seru lagi ni..
ReplyDeleteRos, akan sampai juga nnti... cubalah...
ReplyDeletesalam kak rose wah sana sini dah demam kuih kukus bwg grg hehhe. kuih akk same mcm kak Nor yee bendera kodah ni hehe sy pun rasa nak buat lh mmg sdp ank2 pun suka...yg bujang tu siap mkn same sambal hitam phg lagi katanya cam kuih talam
ReplyDeletecantik pulak nengok kejadiannya buat 2 lapis ni... lain kali buat boleh ikut stail ni pulak kak rose
ReplyDeleteSheila, Izah pembawa virus, demam kuih bawang goreng melanda....
ReplyDeleteCheq Ssue, kak rose ni suka ikut cara sifu2 tu buat... cantik kan?
ReplyDeletehehhe.. k.rose pun ikut stail bendera kedah ya.. cun2 :)
ReplyDeleteAssallamualaikum kak Rose..
ReplyDeleteAlahai cantiknya kuih akak.. sampai dah kuih ni ke dapur akak ek..
amboi comelnya kuih bwg versi kak rose nih..terasa nak capai sebijik jer..nampak sedapp!!
ReplyDeletesalam kak rose, kuih ni macam kuih qasidah jer... makan orang utara...
ReplyDeletewah cantik la kak bila buat warna2 cam gini..:)
ReplyDeletekreativenyer... sblm ni nampak dalam loyang besar2.. ni nampak kuar dari acuan cantek sangat.. suke la.. esok dah cuti.. leh la wat utk sarapan pagi.. eheheh...
ReplyDeleteNor, kena ikut macam tok guru punya la... tq ya!
ReplyDeleteWaalaikumsalam Naz, virus ni cepat je berjangkitnya...
ReplyDeleteHa Sue, tengok la sapa cikgunya.... terima kasih sangat2 pd cikgu2 masak dialam maya ni...mmg x kedekut ilmu!
ReplyDeleteWahh mesti sedap tu sebab guna tepung ibu kayu. Dia jadi licin dan berkilat, kan?
ReplyDeletePasni orang lain plak berjangkit eh? hehehe
Zareena, x penah tau lak camner rupa n rasa kuih qasidah tu...nnti nak tanya pak cik google pulak la..
ReplyDeletequinnie, bagi cantik dimata, bertambah lajula nak ngapnya!
ReplyDeleteNani, buat dalam acuan kecik2 ni senang x yah nak potong2 juga senang nak ngap! dasar pemalas dan sllu fail bab memotong ni..
ReplyDeleteazie, berkilat dan bergoyang2 gitu...dan pasti laju jankitan virus resepi ni...
ReplyDelete