Bahan-Bahan
- 2 cwn nasi
- 2 cwn air
- 1 biji bwg besar
- 2 biji bwg putih
- 1 sudu besar udng kering-rendam dan toskan
- 2 1/2 cwn tepung gandum
- 8 btng crabsticks-atau lebih, di potong kecil2 ( kak rose gantikan ngan tempura didadu)
- 1 biji lada besar dihiris nipis (jika suka)
- Daun sup/bawang (di hiris halus)
- sedikit garam
- Minyak untuk mengoreng
- Blend nasi bersama air, masukkan sekali udng kering, bwg putih dan bwg besar...kisar sebati.
- Masukkan tepung gandum ke dlm bekas dan tuangkan bahan2 kisar tadi...gaul sebati.
- Campurkan semua bahan2 hirisan, garam dan gaul sebati. Masukkan sekali potongan tempura dan gaul hingga sebati.
- Panaskan minyak dan goreng adunan cucur hingga masak.
- Saya gunakan tangan saja utk men=jemput cucur ini....pastikan jari di basahkan sedikit dngn air supaya mudah.
sedap dimakan panas2, cicah ngan cili sos+mayo dan semug nescafe.... berbaloi ke briskwalk kak rose selama sejam pagi ni????
campur nasi memang lain sangat ni...
ReplyDeleteni mesti kenyang sampai ke malam..
bestlah..
Salam kak ros,cucur nasi memang sedapkan?? masuk apa pun sedap.Ros dah buat 2 kali.
ReplyDeleteSaya tak pernah lagi rasa cucur yang guna nasik ni. Selalu guna tepung campur kentang dan fish cake. Yang lain2 tu biasa la kan?
ReplyDeleteAmboiii comey bulat bulat. Sebiji sekali masuk mulut. Ngap!
Cucur mmg sedap.. Yg ni Ada crab stik..lg sedap..nyumm
ReplyDeletesedap ni kak...menarik
ReplyDeletecantik je akak buat...bulat2
kalau saya buat biasanya macam2 bentuk ada
kadang2 mcm kucing pun ada...hihi
Hello Kak Rose, your this nasi tempura looks really delicious. I have never seen nor eaten this before.
ReplyDeleteBut looking at it, 5 pieces will do me fine, ha ha.
I can just imagine the lovely scent of this nasi tempura.
Have fun and keep a song in your heart.
Lee.