kes x leh nampak orang buat.... pagi td ternampak kat rumah Yat easybakes tu, dan baca komen2 kat situ mmg sangat melelehkan air liur... mmg teringin sangat nak mencuba dan yg penting nak makan la kan.... so kak rose cnp dari rumah Yat, yg asalnya dia dapat resepinya dari rumah Ummi dan resepi asal dari Notabilia. terima kasih semua yg sharekan resepi mudah n sedap ni.... tp biasala, rupa kuih kak rose ni tentu x memenuhi piawaian, tp yg pasti rasanya sangat lah umphhh!
BINGKA ROTI KUKUS PANDAN
Resepi : Notabilia
Source : Ummi @ Home Sweet Home
Bahan:-
8-10 keping roti putih (akak guna 9 keping roti Gardenia - x perlu disiat kecil)
200 ml santan - (akak guna santan kotak Kara je)
200 ml air
1 cawan gula (akak letak 3/4 cawan je gula kastor)
4 biji telor - (akak buang tali pusatnya)
1 sudu teh garam halus
1/2 sudu teh pes pandan
2 helai daun pandan - disimpul
Cara-Cara:-
Dalam mangkuk besar, kacau bersama santan, air, gula, telor, garam dan pes pandan dengan menggunakan whisk sahaja.
Kemudian rendamkan kepingan roti ke dalam adunan di atas dan biarkan sekurang-kurangnya 10 minit.
Pindahkan kepingan roti yang direndam tadi ke dalam loyang bulat 8 inci (akak sapu dulu loyang dengan sedikit mentega). Tuangkan lebihan adunan juga ke dalam loyang.
Letakkan daun pandan yang telah disimpulkan di atas permukaan roti tadi.
Sediakan kukusan dan bila air mendidih, kukus bingka selama 15 - 20 minit. (akak balut penutup kukusan dgn kitchen towel agar air kukusan tidak menitis di permukaan bingka).
Sejukkan pada suhu bilik sebelum dihidangkan.
Kak Rose...
ReplyDeleteJom tuko2 menu...cek bwk kuih kaswi ni...bolehla cek rasa bingka roti kukus pandan tu....leh kan..kan..kan..:D
cik cek, boleh. mekasih, mekasih... kak rose mmg suka sangat kuih kaswi ni... anak pun suka jugak!
ReplyDeleteeh...simplenye resepi ni...boleh try jugak ni nanti...
ReplyDeletearitu dh terliur masa tgk kat umah kak ummi.. ni double terliur tgk sini pulak..
ReplyDeleteSalam KakRose cayang...! Wah, sedap ni KakRose... kasi ler Along cikit....
ReplyDeleteKak Rose..baru nmpk kat dapur Yat!!!! hehehe cepat nyer dah sampai kat sini.. best nyer
ReplyDeletehuuu...boleh pandang2...tp x leh mkn2...
ReplyDeletehuuuuu...sedih.... :-(
Salam rose. Gebu bingka tu. Nampaknya bingka ni dah berpusing2 rumah. Rumag bundo je belum sampai.
ReplyDeletenuwairani, simple n sedap taw!
ReplyDeletetun, dah double tu kena la wat gak .
ReplyDeleteAlong, yg lemak2 tu mmg sedap... meh ada lagi ni, wat bekpes.
ReplyDeleteMama Hawa, disebabkan tayangan kat dapur Yat tu yg terus g menggodek n ngap banyak2!
ReplyDeletecida, diet ker?... x pe nnti lepas tu leh la makan2... sekarang ni kenala sacrifice tang makan tu!
ReplyDeleteibundo, akan sampai jugak nnti... roti2 yg dah nak tamat riwayat tu jgn dibuang... boleh la wat bingka kukus ni.
ReplyDeleteKak rose.. saya nak try hari nie.. boleh yer.. :)
ReplyDeleteKak rose!! Nk sikit....nk bgtau, saya link blog akak kt blog saya dh lama... Tk ye...sori x mintak ijin dulu...
ReplyDeleteAkak
ReplyDeletesodap kan..bingka ni..kita suka :) tak kesah paras lah kak..kita kunyah2 lumat gak..sama..heheh..
Izan, sori lambat reply... silakan...
ReplyDeleteChah, tq link blog kak rose ya... x pe, boleh saja.
ReplyDeleteYat, betul tu. tp bila tengok orang lain buat cantik jer jadi jeles lak!
ReplyDelete