mekasih pada Yani yg kongsikan resepi laksam ni dan sekali lagi kak rose tepek kat sini resepinya ya....
lama2 sekali dapat makan laksam ni sangatlah nyamanya.... nyum nyum...
Bahan-bahan ( 2-3 orang )
- 3cwn tpg beras
- 1/2 cwn tpg gandum
- 4cwn air suam
- >>bahan kuah:
- Ikan(direbus,dibuang tulang)-mcm nk buat laksa tuh
- Sdkt halia
- Sdkt bwg putih
- Sdkt bwg merah/besar
- Sdkt lada hitam/serbuk lada hitam pon ok
- Santan
- Asam keping
- Sdkt garam
- Sedikit gula merah/gula
- >> Bahan ulam
- timun,kcg panjang,taugeh,daun kesum(dipotong halus)
- >>cili:
- cili merah
- belacan (kak rose x makan so gantikan ngan udang kering)
- garam
- limau
- Cara buat laksam: Gaulkan semua bahan-bahan. Sapukan tudung periuk dengan sedikit minyak masak-utk mengelak dari melekat. Ambik sedikit adunan dan letakkan di atas tudung periuk. Kukus sampai masak.
- Bila dah masak, keluarkan. Biarkan sekejap sebelum digulung- supaya laksam kelihatan licin dan cantik. Sementara tu letaklah sedikit adunan ke atas tudung periuk lain dan kukus sampai masak. Ulang sampai habis
- Untuk kuah: kisar isi ikan, halia, bawang putih, bawang merah dan lada hitam. Kemudian masukkan ke dalam periuk bersama bahan-bahan lain. Masak sehingga agak pekat.
- Untuk cili: cili merah tumbuk dgn belacan,tambah grm skit dan perahkan limau
Assalam k.Rose....waaaah laksam...i liiikkkeee...leh 2 pinggan sekali round msuk perut...hehhee
ReplyDeletewahhh.. sedapnyer laksam niiii.. tun sukaaa sgt mkn. kalau gi KB, mmg ni laa yg di cari. kt lain susah dh nk jumpa, kt ganu pun jarang jumpa..
ReplyDeleteUmmi, td pun dua pinggan sekali jalan.. he he he
ReplyDeletetun, suka makan ya... leh buat sendirik... lg puas ati kalau makan yg buatan tangan sendiri... dah pasti menepati citarasa tekak sendirik kan.
ReplyDeletepehh...leleh a-liur sy kak..
ReplyDeletesedapnyaaaa!!
Kak ros ..Laksam sedapnya.Kita baru makan rumah open hse anak murid hari minggu lepas.Dia hidang semua makanan org pantai timur.Hilang kempunan kita
ReplyDeletesedapnyer Laksam...peberet
ReplyDeleterajinnnnnya kak rose
ReplyDeletesedapnya
lama dah tak makan :)
Niza... sila buat sendiri ya... jgn biarkan air liur menjejeh!
ReplyDeleteRos, nasib baik ada menu tu di open house... bolah jugak hilang kempunan!
ReplyDeleteEabiatun, dulu2 kak rose x suka tp bila dah makan sekali terus terkenang2... macam jugak nasik kerabu but minus the budu!
ReplyDeletekasih, nak makan punya pasal kena la rajin kan...
ReplyDeletesedap nyer k.rose..... mggu ni nak buat jugak laaaa.....
ReplyDeleteni my faberet. tapi tak pernah pun buat sendiri. Biasa beli je kat pasar malam
ReplyDeleteHi Kak Rose, laksa saya tau, tetapi laksam first time bacha, ha ha.
ReplyDeleteBut I can tell you this, masuk satu spoon in the mouth, habis cherita.....lupa not only nama mak, isteri pun lupa.
Looks soooooooo DELICIOUS! I love this.
I can practically get the wonderful scent of the chili.
Where were you when I was handing out my resume? Ha ha ha....
You the kind of beautiful wife husbands cannot wait to come home to after a hard day at office....letak the BMW in garage da dapat the sexy scent of your this laksam. Sure to manjah isteri, ha ha.
Boleh saya have your permission copy your 1st gambar? Bila saya naik angin when not talking about women, will display your this laksam.
Boleh, kan?
Okay, outang you teh tarek senget.
Have a nice day.
Lee.
Ct Lalola, buat, jangan x buat ya.. nnti leh share pics!
ReplyDeleteSam, kalau bli kekadang tu x dak rasa apa pun, buat sakit ati je... buat sendiri barula puas ati nak makan!
ReplyDeleteLee, origin frm kelantan if I'm not mistaken... wa!!! mmg very delicious and u should try... sure boleh lupa nama isteri nnti! jangan lupa kak rose sudah la...hehehe...
ReplyDeleteno problem .... sure can one, and glad that u like my 1st gambar and to be publish in ur blog, I'll be sangat berbangga. tq, tq