Bahan-bahan
Cara-cara - 100 g tepung beras
- 100 g tepung jagung
- 1,600 ml santan (500 ml KARA+ air)
- 100 ml air pandan (atau 100 ml air + pandan pes)
- 1 sk garam atau secukup rasa
- sedikit pewarna hijau (opt)
- SIRAP GULA MELAKA :-
- 500 g gula melaka
- 1000 ml air
- 2 helai daun pandan - disimpul
- Masak sirap gula hingga gula larut dan tapis.Ketepikan.
- Satukan kesemua bahan2 dalam periuk dan gaul rata.Masak hingga pekat dan kilat,hingga adunan meletup-letup.
- Tuang adunan ke dalam loyang atau acuan dan sejukkan.
- Sajikan bersama sirap gula melaka.
nampak keras jer kak...tapi rindu nak mkn ni...
ReplyDeletemas lama dah tak buat bubur som2 ni..
ReplyDeleteterliurnya tengok...
arrgghhhh... baru terliur nk makan dah muncul kat sini... tumpang semangkok boleh?
ReplyDeletesom2 ni mcm agar2 pulak kan..hehe anywayx pernah lg try pandan punye..biase mkn yg kaler putih2 tu je my nenek buat..x prenah lg try buat..
ReplyDeletenampak menarik lak kaler hijau ni..selalu mkn yg putih tu je .selalunye som som ni orang jawa yang wat pas kenduri kawin dorang wat som som ni
ReplyDeletesalam kak rose...sdp bubur som som ni lama x mamam..ingat nak masuk list nnt buat utk manu di bulan posa...sdg megumpul manu2 ni...tq kak..
ReplyDeleteIzan, x keras la... goyang2 gitu...
ReplyDeletemas, kadang2 teringin nak makan yg sempoi2 cenggini kan...
ReplyDeleteGe, boleh, boleh...
ReplyDeleteaeshcame, try la yg pandan plk... wangi jer baunya.
ReplyDeletemamatasnim, kat kg kak rose pun ada lagi buat som2 ni pas kenduri kawen... makan masa rewang bersihkan balai..
ReplyDeletesheila, wah dah siap buat persediaan menu untuk bulan posa ya... mmg sedap makan untuk bukak posa kan..
ReplyDeletesedapnya!....tak pernah buat lagi tapi dah lama masuk list ni..harus dicuba ni..:)
ReplyDeleteSalam Kak Rose, tersengih gitu Ratna dengan ayatan dari Kak Rose yang kelakar itu " hingga adunan meletup-letup" !
ReplyDeleteMemang yummy manisan som som ini .. terkenang kembali Moyang .. nostalgia lagi.
Salam manis manis madu.
i like....
ReplyDeleteas-salam
ReplyDeletebestnye bubur som2 tu...ady suka buat som2 ni dalam bulan ramadhan ...sedap makan sejuk2..
mcm terbau harum daun pandan tu kak
ReplyDeleteNieza, nnti bulan puasa bolehlah mencuba.
ReplyDeleteRatna, tanda dah masak lah tu...
ReplyDeletemmg sangat yummy.... makan sejuk2 mmg sedap!
Sam, i pun like jugak...
ReplyDeleteady, mmg sedap... x bulan posa pun boleh wat gak!
ReplyDeleteSuri, wah harum pandan terbang sampai ke langkawi...
ReplyDeleteLawa2 .. bentok love gitu..keep it up ;)
ReplyDelete