Abok2 ~ Source : Bro Rozzan
Bahan
250 gm sagu
220 gm kelapa parut putih
180 gm gula melaka (dipotong kecil-kecil)
½ sudu teh garam
beberapa helai daun pisang berukuran 16 x 28 cm
Cara
Sagu biji dicuci dan ditoskan. Kelapa parut dan garam digaul rata. Masukkan sagu biji dan gaul lagi hingga semuanya rata. Bentukkan sehelai daun pisang seperti kon dan isikan satu sudu makan adunan sagu. Tekan perlahan dan letakkan di atasnya sedikit gula melaka. Kemudian timbus dgn dua sudu makan adunan sagu. Tutup kon dgn melipat kemas daun pisang. Semat dgn lidi supaya teguh dan mampat. Ulang sehingga adunannya habis.
Kak Rose....lama dah tak makan kuih ni...masa cek kekecik dulu arwah mak selalu buat...:)
ReplyDeletebest kak...
ReplyDeletelepas tu kukus kan kak :)
sedanya kuih ni... dah lama sgt tak makan.. tgk gambar ni terus rasa terliur nak makan..
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteas-salam kak rose
ReplyDeleteabok2 ni favourite mak ady..mak ady kalau buat abok2 ni sampai 1.5 kg..kukus abok2 tak blh lama2..dalam 5-6 min aje ok lah...
Kak rose........Assalamualaikumwbh....mmm lama sgt dah x makan abok2 ni...n tak pernah dpt wat sbb selalu mama yg wat...muehehehhe...ok2...nak kene g carik daun fisang dulu nih...:)
ReplyDeletekak rose ... kita pon gemar gak ^_^
ReplyDeletekuih abok2 ni ada nostalgia bg saya tau.. hehe.. ini antara kuih muih yg dibuat masa rewang2 masa kita kawin dulu.. hehehe.. ada lagi kuih lain.. tapi abok2 dengan koci labu yg kita paling suka.. hehe..
ReplyDeleteoh ya.. sya nak bagi award kat kak rose ni.. sekali ngan TAG ye.. senang2 nnt dtg blog saya yer..
cik cek, wah nostalgia tu...
ReplyDeletekasih, mmg best dapat makan kuih buatan sendiri kan.
ellyn, senang je buatnya.. cubalah!
ady, banyaknya sekali buat... tentu ramai yg nak makannya kan... ya kukus sekejap jer..
Waalaikumsalam Ayu, wah kat padang pasir ade ke daun fisang tu?
ain, sama lah ngan kak rose... makan sampai kenyang!
Madiha, mmg nostalgia kuih lama2 nih.. rewang2 sambil makan abok2... he he he
Alamak, award n TAG ya? tq nnti kak rose datang amik ya...
1st time tgk kuih ni..jakunnya..hehehe... saya pun peminat sagu...biasanya buat kuih sagu gula melaka jer...itu jer plg sng...
ReplyDeletekak rose..resepi ni dah lama masuk list..
ReplyDeletetak buat2 juga..he..he..
sedappnya tengok kuih abok2 tu...
Salam Kak Rose, ya ampun ...... ini lah dia manisan kuih melayu asli yang Ratna adoreee kan sekali, sungguh gitu .. bikin Ratna kempunan lagi, sudah berkurun tidak dapat merasa kembali kuih abok ini .. nak ter-nanges jadinya!
ReplyDeleteIya lah Kak Rose, kenapa nama kuih ini di panggil "abok" ya? Nanti Ratna teropong diWeb ya.
Salam manis manis madu.
waduh kak rose..ni mmg kuih feveret kita nih..bak 3 ketui!!
ReplyDeleteIzan, nnti len kali leh cuba wat kuih ni....
ReplyDeleteMas, kena tunggu giliran sampai baru buat ek...
Ratna, kak rose mmg suka kuih2 lama ni... kalau Ratna sudi nnti boleh mencuba since bahan n cara pun mudah saja...
Dr. Inahar... alamak habis lah sudah!