resepi kak rose amik dari Myr oleh rulien, mekasih ya share resepi yg sempoi ni dan kak rose sharekan kat sini lak...
Bahan-bahan ( 4-5 orang )
- 1 peket fishball (160g)-Basuh dulu
- 2 biji kentang - dipotong kecil/dadu
- 1/2 biji carrot - dipotong bulat
- 2 kelopak daun salad – siang sederhana (kak rose gantikan ngan celery)
- 4-5 cawan air
- sedikit minyak utk menumis
- 3 ulas bawang putih-Tumbuk
- 1 biji bawang besar-Tumbuk
- 2 ulas bunga cengkih ,2 ulas bunga lawang & 1 btg kecil kulit kayu manis
Cara-cara
- Panaskan minyak. Tumis bahan tumbuk bersama-sama bunga cengkih, lawang dan kulit kayu manis.
- Apabila bhn tumis wangi & nampak garing masukkan air & ubi kentang tunggu hingga mendidih.
- Bila dah mendidih , masukkan fishball dan carrot pastu tunggu hingga kentang empuk.
- Bila dah empuk, masukkan salad pastu tutup api
kakkk...mcm mana buat carrot bentuk bungaa... ajarlah kita...
ReplyDeleteIzan... kak rose guna cutter... jd la cam bunga tu!
ReplyDeletesup ni sesuai untuk saye yg sedang sakit tekak ni...kak rose
ReplyDeleteain, ala siannya.... meh kak rose anto bau jer boleh?
ReplyDeleteSalam Kak Rose..klu main hirup jeee pun sedap ni
ReplyDeleteTak payah letak garam?
ReplyDelete