Perapkan bersama 15minit:
2 sudubesar sos tiram
1 sudukecil tepong jagung
sekeping dada ayam (saiz kecil) dipotong kecil
2 sudubesar sos tiram
1 sudukecil tepong jagung
sekeping dada ayam (saiz kecil) dipotong kecil
Cara:- goreng hingga ayam masak tapi tak perlu garengkan, ketepikan.
Bahan Sos disatukan:
1/4 cawan air pati ayam
1 sudubesar kicap manis (kak rose sedikit kicap pekat)
2 sudubesar sos cili bawang putih
1 sudubesar gula - hana gune madu (kak rose kurangkan sbb x suka manis...)
1 sudukecil garam
1/2 sudukecil tepong jagung.
1/4 cawan air pati ayam
1 sudubesar kicap manis (kak rose sedikit kicap pekat)
2 sudubesar sos cili bawang putih
1 sudubesar gula - hana gune madu (kak rose kurangkan sbb x suka manis...)
1 sudukecil garam
1/2 sudukecil tepong jagung.
Bahan Tumis:
1 sudubesar minyak bijan + 1 sudubesar minyak biasa
8 biji cili kering@ 3sudubesar dry chili flakes
2 biji bawang putih*
Halia muda sebesar ibu jari* dihiris
1/3 cawan kacang gajus yang telah dipanggang.
(kak rose tambah bawang besar yg dimayang n capsicum hijau)
1 sudubesar minyak bijan + 1 sudubesar minyak biasa
8 biji cili kering@ 3sudubesar dry chili flakes
2 biji bawang putih*
Halia muda sebesar ibu jari* dihiris
1/3 cawan kacang gajus yang telah dipanggang.
(kak rose tambah bawang besar yg dimayang n capsicum hijau)
Cara-cara: Tinggalkan 1 sudubesar minyak ayam tadi dan campur minyak bijan,panaskan dan tumis bawang putih dan halia hingga layu kemudian masukkan cili kering, tumis hingga cilli sedikit gareng. Masukkan bahan sos dan masak hingga sedikit pekat dan naik bau. Masukkan isi ayam tadi dan gaul rata selama 5 minit kemudian masukkan gajus dan kacau untuk sebatikan. Sedia untuk dihidang.
Salam K.Rose..anak2 dah blk nie ayam mmg kena ada jer lam esbok!biasa la anak2 sukernya ayam jerrrr..
ReplyDeleteatie, sama la... anak bujang kak rose pun ari2 nak ayam goreng!
ReplyDeleteSalam Kak Rose...
ReplyDeletenak tumpang mkn lauk ayam kat sini lah :P yum3x..
feveret saya ni kak rose...
ReplyDeletekacang tu sedapnyaa...bak mai segengam...
sedapnya nengok gambar ni...dua2 suka
ReplyDeleteayam suka kacang gajus pun suka
Salam Kak Rose..Sedapnya tengok ayam ni...Saya memang suke masak-masak cenggini
ReplyDeletesedap nyer. lagi2 kalo gajus tu byk.. mmg mabeles.
ReplyDeletesedappnya tengok ayam tu...
ReplyDeleteletak gajus tu yg sedapp lagi...
Mama Hawa... boleh saja tp kena masak lain la sbb dah abes!
ReplyDeleteIzan, kacan tu bli kat langkawi...37/kg je... kat sini hubby sllu bli 52/kg.. jauh beza kan.
ReplyDeletenah! amik ni, segemggam je taw!
kasih, nnti bole la mencubanya... bahan pun mudah.. yg sllu ada kat dapur!
ReplyDeleteSue, cedap je nak sediakan dan habis pun cepat gak... makan panas, best!
ReplyDeletealoy, mmg kak rose bug gajus banyak2, tp hilang dek kehitaman kicap tu!
ReplyDeleteMas, mmg sedap, masaknya pun cepat jer...
ReplyDeleteassalam kak Rose, wahh menarik ni...cepat dimasak dan cepat dimakan..harus dicuba ni..hehe
ReplyDeleteNieza, mmg sedap tau, dah banyak kali buat tp x jemu!
ReplyDelete