Bahan-Bahan
- 2 cwn nasi
- 2 cwn air
- 1 biji bwg besar
- 2 biji bwg putih
- 1/2 cwn ikan bilis
- 2 1/2 cwn tepung gandum
- 1 biji lada besar dihiris nipis (jika suka) (kak rose guna cili flakes jer..)
- Daun sup/bawang (di hiris halus)
- sedikit garam
- Minyak untuk mengoreng
- Blend nasi bersama air, masukkan sekali ikan bilis, bwg putih dan bwg besar...kisar sebati.
- Masukkan tepung gandum ke dlm bekas dan tuangkan bahan2 kisar tadi...gaul sebati.
- Campurkan semua bahan2 hirisan, garam dan gaul sebati.
- Panaskan minyak dan goreng adunan cucur hingga masak.
- Saya gunakan tangan saja utk menjemput cucur ini....pastikan jari di basahkan sedikit dgn air supaya mudah. Selamat Mencuba...
kenapa tetiba perut saya lapar bila nampak cekodok kak rose...sedapnyaaa...
ReplyDeletewahhh sedap nih kak rose... cekodok nasi.. nk try!!
ReplyDeleteIzan, macam makan nasik dah... sayur pun ada dalam tu!
ReplyDeleteEny, mmg sedap, lembut jer wpun dah sejuk!
ReplyDeleteanak2 mas suka cokodok ni..
ReplyDeletelembut jerk kan..
dh lama saya tak buat cekodok...alahai..teringin la plak...
ReplyDeleteada lagi ke tu? teringin nak makan tp tak teringin nak buat..hehe
ReplyDeleteSalam Kak Rose.. itu yang laku tu... sedapnyer x pernah jemu he he he
ReplyDeleteMas, mak n pak budak pun suka gak...
ReplyDeleteNoorma, masih berdiet lagi ker? tabik spring la cam ni!
ReplyDeleteAnna, senang jer... kedai kan banyak!
ReplyDeleteErma, muka kak rose pun dah cam cekodok jer ni... mmg x penah jemu... cekodok apa pun la.
ReplyDeleteThanks share resepi...xpenahbuat noleh try
ReplyDelete