Wednesday, June 8, 2011

Ayam sos hitam berampai

ayam sos hitam berampai yang sangat hitam..... terlebih kicap pekat kot? entahlah.... tengok yg tuan punya resepi tu tayang punyalah cantik, tp dapat kat kak rose terus jadi hitam legam cenggini....tu la tengah masak2 ada lak kawan datang, gaduh2 bukak pintu segala masak pun entah jadi apa2... aik???? ayam jadi hitam salahkan kawan pulak? x de la, tp bila dah kelam kabut ni la jadinya.... tp x pe.... hitam2 sitampuk manggis....sibusu makan sampai habis!

resepi kak rose cnp dari rumah Ummi, mekasih ya. walaupun Ummi kata masak main campak2 jer tp sangatlah sedapnya....

AYAM SOS HITAM BERAMPAI
Bahan:-
  • 1/2 ekor ayam - potong ikut suka
  • 2 sudu besar cili kering kisar
  • 1 labu bawang besar - dihiris
  • 3 ulas bawang putih - dicincang
  • 2 inci halia - dipotong nipis
  • 1 batang serai - diketuk
  • 3 sudu besar kicap pekat ABC (Heinz) (kak rose guna cap maggi )
  • 2 sudu besar kicap cair
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 1/4 sudu kecil lada hitam yg dikisar
  • sedikit air
  • 5 urat kacang panjang - patah2kan 2 inci pjg. (kak rose ada kacang buncis jer...)
  • 1/2 batang lobak merah - dipotong memanjang
  • 2 biji tomato - belah 4
  • 2 tangkai cili hijau/merah - dipotong serong
  • garam dan gula secukup rasa
Cara-Cara:-
  1. Ayam dibersih, ditos dan digaulkan dengan garam dan serbuk kunyit. Goreng hingga ayam masak (jangan terlalu garing). Angkat dan ketepikan.
  2. Tinggalkan +- 3 sudu besar minyak yang sama, tumiskan bawang besar, bawang putih, halia dan serai hingga wangi.
  3. Masukkan kesemua sos, serbuk lada hitam dan sedikit air, gaul rata sekejap.
  4. Masukkan ayam, garam dan gula secukup rasa dan masak biar ayam bersalut mesra.
  5. Akhir sekali masukkan semua sayuran, cili dan tomato. Kacau sekejap jgn layu sangat.
  6. Angkat dan hidangkan

4 comments:

  1. berampai gitu...sungguh menyelerakan... byk idea kak rose ni...mesti hari2 dpt mkn sedap...

    ReplyDelete
  2. izan, kak rose suka geledah dapo orang cari resepi... mana2 yg rasa ada bahan tu bole la buat!

    ReplyDelete
  3. Salam Kak Rose ... biarlah hitam tapi janji sedap! Hani feveret betul masuk dapur Kak Rose dgn Kak Ummi ... dgn bahan2 yg simple boleh jadi lauk yg menyelerakan! Sesuai sangat dengan tukang masak amateur macam Hani ni yg juga sering kekurangan bahan.

    ReplyDelete
  4. Salam Kak Rose...sedapnya ayam ni..Kalo time mls, buh sayur lebih siket dan boleh jadi lauk 2in1 ni

    ReplyDelete