Bahan-bahan ( 14 biji guna papercup saiz besar )
- 125gm gula pasir
- 125gm gula Melaka - dipotong kecil2
- 150ml air
- 250 gm tepung gandum
- ½ sudu teh soda bikarbonat
- ½ sudu teh yis (bancuh dengan sedikit air suam)
- 1 biji telur
- 100 ml minyak masak
Cara-cara
- Sediakan acuan dan panaskan kukusan.
- Masak air bersama gula pasir dan gula Melaka hingga hancur. Tapis dan sejukkan.
- Ayakkan tepung gandum ke dalam bancuhan air gula. Gaul hingga sebati dan rata.
- Masukkan soda bikarbonat, yis dan telur. Kacau hingga sebati.
- Tuang minyak sedikit demi sedikit sambil dikacau rata.
- Tuang adunan ke dalam acuan dan kukus selama lebih kurang 15 minit atau hingga masak (bergantung kepada saiz acuan).
apam gula melaka yang mekar kembang setaman untuk jamuan meraikan kedatangan jiran baru kak rose.... Ana dan keluarga yang baru berpindah dari KK. welcome to the club, Ana.
ni apam musim summer kut k.rose :)
ReplyDeletebetul tu Nor, kepanasan terus kembang semekar2nya!
ReplyDeletekembang dan gebunya kak
ReplyDeletebertuahnya jiran baru akak tu dapat rasa apam ni
Mak ai senyum lebar gitu. Mesti tuannya puan senyum lebar jugak.
ReplyDeletekasih, apam tanda perkenalan dengan jiran baru... he he he
ReplyDeleteSam, sudah tentunya... sbb terubat sudah percubaan pertama yg gagal dulu!
ReplyDeletewaaa... kembang mekar!! tun xpenah kembang mekar camni.. hehe
ReplyDeletetun, dalam hati ada taman suda... apam kak rose sudah berkembang!
ReplyDelete