Thursday, May 5, 2011

Pulut tai tai

ni la padahnya kalau asik mensekodeng dapur orang.... macam khazanah resepi kita jumpakan... actually resepi ni pun pernah makan cuma x pernah buat jer.... tp bila terpandang kecantikan kuih ni berposing didapur maya ni rasa sangat nak mencubanya walaupun x de bunga telang tu tp kaler biru telah menjadi penyelamat dan memudahkan keja kan.... punyalah so eager nak buat sanggup g kedai bli kaya tuk makan ngan pulut nih! so meh la kita mulakan projek tergempar ni... pulut pun x yah rendam lama sbb guna pulut susu.... resepi dari dapur Gert My Kitchen Snippets, tp tuan punya resepi tu kejadian nya sangat lah cantik... siap ada step by step... leh tengok sini ya...

Ingredients:

600g glutinous rice – wash and soak overnight (kak rose rendam sekejap jer)
350 ml coconut milk
150ml warm water
4 pandan leaves
1 tsp salt
2 tbsp sugar
12 - 15 blue pea flowers – soak in some warm water,crush it to extract the blue coloring.
(kak rose guna few drops of kaler biru jer... bunga telang tah dimana ... x jumpa pun!)

1. Wash the rice and divide it into two equal portions. Soak one part in water and another part in the blue pea flowers juice. Leave them overnight. Soaking the rice overnight will help in steaming process.
2. Drain both the rice; put them side by side on into a steaming tray. Warm the coconut milk, sugar and salt into the microwave for 30 seconds. Stir and mix well.

3. Drizzle in about half of the coconut milk into the rice. Arrange the pandan leaves on top of the rice and steam the rice over rapid boiling water for 10 minutes.
4. Remove the steaming tray, put the pandan leave aside, fluff up and mix both rice together and drizzle the balance of the coconut milk, put the pandan leaves back on top of the rice again and continue to steam for another 15 minutes or until the rice is done.
5. Remove the steaming tray; discard the pandan leaves, even out the rice with a spoon, and using a banana leaf or aluminum foil press down the rice until well compact. (kak rose cuma presskan dalam acuan kecik2 ni...)
6. If possible put something heavy (I used can food) to weigh down the rice. Leave it to cool.
7. Slice the rice cakes and serve it with coconut jam.

30 comments:

  1. salam kak rose
    menarik ni boleh try dan rasa..suka juga manu yg bepulut..sure sdp mkn dgn kaya...

    ReplyDelete
  2. Assalamulaikum kak rose.. nampak 'kemolekkan' kaler pada pulut tu. Ni sedap ni kalau buat. insyaAllah akan sampai juga kat Dapur CT nanti :DD

    ReplyDelete
  3. Sheila, 1st time makan pulut ngan kaya... sllu pulut makan ngan serunding ke, rendang jer kan.

    ReplyDelete
  4. kasih, cantik n sedap jugak!

    ReplyDelete
  5. CT, nak buat yg mudah kan... guna kaler jer...tp yg asli guna biru bunga telang tu...

    ReplyDelete
  6. Salam Kak Rose, jelitanya rupa pulut tai tai.. nak dimakan rasa sayang .. siap bertahtakan dengan kaya lagi.
    Cantik contrast warna biru di campurkan dipulut, kerana cantik sangat sebelum di-ngap kena ditatap lama dulu .. Kak Rose buat Ratna kempunan lagi!!

    Salam manis manis madu.

    ReplyDelete
  7. Cantik le. Cam nak pi buat sekarang. Tapi sapa nak makan erk?

    ReplyDelete
  8. kak rose,
    ni 1st time tenguk pulut nih, makan apatah lg..bunga telang banyak tau kat pagar belakang rumah bee!!!

    ReplyDelete
  9. chomey nyer pulut kak rose!tun xtau rupa bunga telang tu camner! hehe.. kene kak bee tunjuk gambar nih =)

    ReplyDelete
  10. cantiknya pulut tu....
    biruuuu...

    ReplyDelete
  11. uwaaa menariklah kaler pulut ni...nak rasa leh tak..

    ReplyDelete
  12. Ratna,mmg buat untuk dimakan, untuk hilanh kempunan sila la tatap lama2 ya... hihihi

    ReplyDelete
  13. Sam, buat sikit je dulu... cam kak rose pun buat setengah jer tu... maklumlah x ramai!

    ReplyDelete
  14. Noorma, kaler tipu nyer! tp x pe kan?

    ReplyDelete
  15. Bee, kalau dekat dah g mintak bunga tu wat kala pulut ni...

    ReplyDelete
  16. tun, senang jer.... pakcik google kan ada sedia membantu!

    ReplyDelete
  17. Mas, kalau ada bunga telang tu birunya lain sket... lg cantik kot!

    ReplyDelete
  18. Yatie, nak rasa mai la.... makan pulut ngan kaya.

    ReplyDelete
  19. Salam kunjungan... ni first time tgok pulut mcm tu.. terbukak sikit minda rasanya.. singgah la ke blog saya ye ;)

    ReplyDelete
  20. wow cantik nice blue colour. first time tgk nih..

    ReplyDelete
  21. Warnanya dah buat ieta rasa nak makan semua. hehheheheh

    ReplyDelete
  22. Zuwairi, masakan peranakan ... nyonya. ada kelainan kan?

    ReplyDelete
  23. aeshcame, kalau tengok masakan nyonya ada macam2 kaler lg...

    ReplyDelete
  24. Mamaleta, sllu nasik kerabu jer yg kaler biru kan... ni kita kasi pulut jugak kaler biru!

    ReplyDelete
  25. rakan sekerja tc...keturunan nyonya baba
    untuk pulut ni mereka campurkan sedikit dgn air abu...nak kasi kenyal
    tetapi memang cantik kombinasi warna pulut cik rose ni


    kalau dah ditanak /kukus begini dibuat lapisan bawah kueh talam pun cantik

    ReplyDelete
  26. Assalamualaikum Kak Rose,

    Cantiknya pulut nie..secantik nama nya juga...mesti dh habis nie...nur dtg terlambat kan..heheh.

    ReplyDelete
  27. tc, tq for the tips... may be len kali kalau buat lagi boleh letak air abu lak... tp nak cari kat mana ya? abu chang tu ya?

    ReplyDelete
  28. Nuridah, ya dah jadi bahan kumbahan... kena wat sendirik la nampaknya... atau bli je, senang keja!

    ReplyDelete