Bahan-bahan ( 2 orang makan )
- Bahan A (Blend)
- 5 biji cili padi (kalau nak pedas leh tambah lagi....)
- 2 hiris halia
- kunyit hidup
- 1 atau 2 batang serai
- 5 ulas bawang putih
- 1 biji bawang besar
- Bahan B
- 3 keping ayam mentah dipotong dadu
- 1 batang serai
- 1 asam keping
- 4 helai daun limau purut
- sedikit Garam dan Gula, secubit ajinomoto
Cara-cara
- Kisar@Blend Bahan A dan tumis sehingga naik bau.. setelah kering tumisan tadi.. masukkan secawan air.
- Kemudian masukkan bahan B, iaitu sebatang serai dititik, asam keping, ayam, daun limau purut dan garam serta gula.
- Pastikan ayam masak sepenuhnya... Jika kurang berkuah.. masukkan sedikit air mengikut citarasa sendiri.. kalau nak pedas lagi... blend cili padi lebih... masak ayam phat phet ni lebih kurang nak masak ayam masak pedas je...
huhu sedapnya... nk buat lah jugak nanti
ReplyDeleteMek Norfa... x rugi mencuba... senang n sedap!
ReplyDeletememang terliur betul tengok ayam phat phet ni,....
ReplyDeletemmg sedap ayam phat phet nih. tun pun dh try =)
ReplyDeletebluk bluk.. telan air liur dah ni
ReplyDeletecam ala-ala rendang pun ada eh!
ReplyDeleteMas, nasib baik jumpa resepi ni... dah x tau nak masak apa dah!
ReplyDeletetun, mmg sedap kan?
ReplyDeletefuzidss... ciannya... meh nak makan. ada lagi nih!
ReplyDeleteeliyaezlinalias... macam paprik pun ada gak.... mungkin sbb daun limau purut tu kot!
ReplyDeleteyummy3...cam sedap jerk...
ReplyDeleteohhhhhh best gilerrrrrrrrrrrrrr
ReplyDeleteDh lama cari resepi aym masak phaphet ni..huhu
ReplyDeleteSedappp sangatt phat phet nii..
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDelete