apa pun kak rose mintak izin nak tepek resepinya kat sini ya saida dan terima kasih bebanyak... ni 1st time masak bubuh cekur... not bad!
Bahan-bahan ( 2 orang )
- 2 biji terung panjang (dibasuh)
- 2 ulas bawang merah
- 1 cawan air
- 1/2 sudu teh lada putih
- 1 sudu makan santan pekat
- garam secukupnya
- (kak rose tambah cekur dan potongan cili api kasi pedas2 sikit...)
Cara-cara
- Terung dibakar di atas dapur gas sehingga masak (lembut). Balik2kan..
- Bila dah lembut, angkat dan biarkan sejuk. Kemudian kupas kulitnya (nk kupas kulit ms masih pns2 pn tak kisah..hehe).
- Cara buat kuah..tumis bawang..bila dh wangi, masukkn air.Biar sampai mendidih.
- Masukkn santan,lada putih dan garam secukupnya.
- Curah kuah atas terung tadi..sedia utk dihidang..selamat mencuba.. :)
1st time saya tgk resepi mcm ni..thanks kak rose..^__^ saya ni sbnrnya tak pandai nak pelbagaikan sayur terung...yg saya tau msk lemak jelah...
ReplyDeleteIzan, ni pun 1st time masak cam ni... sbb rajin godek kat Myr jumpa macam2 resepi yg best2!
ReplyDeletesaya suka juga mkn terung kak...menarik yer resepi berkuah ni...nanti boleh cuba ni.
ReplyDeleteNieza, sedap tp untuk yg x biasa ia sedikit muak! mungkin sbb santan kot.
ReplyDelete