Bahan-bahan ( 40biji )
- 300 gm gula melaka
- 350 ml air
- 3 biji telur
- 200 gm gula pasir
- 350 gm tepung gandum
- 1/2 sudu teh baking powder
- 1 sudu teh bicarbonate of soda
- 1/4 sudu teh garam
- 1 sudu maka esen vanilla
- 50 gm mentega, dicairkan
- 8-9 biji pisang raja dihiris bulat tipis
Cara-cara
- Masak gula melaka dengan air hingga larut. Tapis dan sejukkan. Pukul telur dan gula hingga naik. Masukkan tepung sedikit demi sedikit dengan menggunakan spatula dan kacau rata.
- Kemudian masukkan esen vanilla dan mentega cair serta sirap gula melaka dan kacau hingga sebati
- Sapukan acuan-acuan kecil dengan mentega.Tuangkan sedikit adunan kedalam acuan, isikan ½ penuh sahaja lalu letakan hirisan pisang keatas adunan.Kukus kesemua adunan itu selama 15-20 minit. Sejukkan dahulu.Adunan ini blh dapat 40biji apam.
- *** Isi separuh sahaja, apam ni akan naik tinggi ***
buat satu adunan punyalah dapat banyak.... dapatlah kak rose g bawak kerumah jiran sambil melawat dia yg kurang sihat.
Wahhh... tajuk je dah menarik, bila tgk gambar lagilah tertarik! :)))
ReplyDeletesedap nyer apam...meh seketul..hihi
ReplyDeleteMas, mmg harum n manis gitu...
ReplyDeleteNorul, peminat apam mesti suker yg ni... gebus jer
ReplyDeletesure best...comel je kan :)
ReplyDeletenmpk sedap... nama pun cantik.. mesti harum jer nie kan.. ;)
ReplyDeletesedapnya apam tu kak...gebus jer nanti leh cuba ni..:)
ReplyDeleteComel comel..
ReplyDeleteresepi ni dah lama masuk list..mas tak buat2 lagi..
ReplyDeletesedapnya tengok kak..nak seketoi..
ala comelnya apam ni.. musti sedap dan wangikan kak rose
ReplyDeletepernah makan apam ni masa gi kursus... sedapppppppppp!
ReplyDeletekasih, buat kecik2... biar cantik dimata..
ReplyDeleteDiana, mmg sedap apalagi bila tergigit pisangnya tu.
ReplyDeleteNieza, mmg gebus n moist jugak!
ReplyDeleteNazrah... comel je kejadian apam ni kan..
ReplyDeleteizah, betul tu... x rugi mencuba taw!
ReplyDeleteSari. sedapkan... ni dah ada resepi, kalau rajin leh la mencuba....
ReplyDelete