Monday, April 18, 2011

Apam lenggang 2

salam dan selamat petang semua.... apalah agaknya juadah minum petang hari ni ya.... sepanjang pagi td hujan lebat dan nak masak2 pun jadilah sangat x rajin. so untuk lunch kak rose g tapau jer dan petang ni buat apam lenggang ni pulak. beli nasi bungkus dan kak rose simpan sikit nak buat apam ni, tapi terjumpa lak versi yg x guna nasik.... so try yg ni campuran tepung beras n gandum je. dulu pernah buat yg ada nasik tu kat sini....

resepi yg ni kak rose amik dari Myr oleh sofinar... tp kali ni kak rose guna santan serbuk, x terasa lemak sangat. kalau guna santan yg fresh tu mesti lagi la ummpphhh kan. mekasih ya sofinar dan kak rose mintak izin nak sharekan resepinya kat sini lak....

close-up sket... tebal ditengah2 dan suker dengan tepi2 yg garing tu....

Bahan-bahan ( 10 biji kot )

  • 1 1/2 cawan tepung beras
  • 1/2 cawan tepung gandum
  • 1 1/2 sudu kecil yis
  • 7-8 sudu besar gula
  • 1 cawan air
  • 1 cawan santan
  • 1 biji telur - untuk mengelakkan melekat pada kuali, jika non stick pan takyah masukpun tak apa

Cara-cara

  1. campurkan semua bahan kecuali santan, gaul rata dan perap selama 2-3 jam (kak rose perap 2.5hrs)
  2. masukkan santan dan gaul lagi
  3. panaskan kuali dan griskan minyak pada kuali, ambil 1 senduk adunan dan lenggangkan seperti membuat kuih ketayap
  4. jika memakai non stick pan tak perlula gris minyak,
  5. tutup apam lenggang dgn tudung periuk, bakar dengan api perlahan lebih kurang 2- 3 minit, bila dah kekuningan bolehla di keluarkan dari kuali dan di lipat dua
  6. selamat mencuba

23 comments:

  1. Sedapnya lama tak makan...kalau kat alor setar famous ni...dulu selalu beli kat pasar mergong..

    ReplyDelete
  2. Kak rose tau makan ni masa duk Langkawi dulu... bli kat pasar malam Kuah. sedap!

    ReplyDelete
  3. mas suka apom lenggang..
    lama dah tak makan..
    sedapnya tengok apom lenggang tu...

    kak rose dok kat shah alam kat mana yerk...

    ReplyDelete
  4. kat pantai timur...kalau tak salah kami panggil serabai...kalau tak salah lah :)

    ReplyDelete
  5. Kak Rose....tak penah makan....

    ReplyDelete
  6. Memang melenggang menu ni. Suka makan tapi tak suka buat. hehehe

    ReplyDelete
  7. Kak Rose.. apam lenggang nih sedap mkn bersama apa? Gula?

    ReplyDelete
  8. Mas, sesekali nak rasa apam yg lain lak.
    kat sek 19

    ReplyDelete
  9. kasih, adunan seakan sama serabai... tp x tau nama lain2 lak... tp serabai ada acuan dia kan?

    ReplyDelete
  10. cik cek, dulu kak rose pun x reti makan... bila duk langkawi baru lah tau... sedap lak tu

    ReplyDelete
  11. Sam, x pandai sangat nak melenggang tu... asal ada rupa ok la dah tu... yg penting sedap!

    ReplyDelete
  12. Mama Hawa... x yah cicah pun x pe sbb dah manis...

    ReplyDelete
  13. bestnya..blh cuba ni.nmpk sedap sgt.

    ReplyDelete
  14. Salam Rose,
    Bila tengok apam lenggang ni teringat masa kecik2, selalu singgah beli kat aci yg jual kat warung, dia buat selalu keraknya lebar dan isinya kat tengah kecil aja, tp sedap sangat.......

    ReplyDelete
  15. amboiii...berlenggang pulak petang2 ni kak rose yer...^__^
    izan tak pernah rasa apam lenggang ni...sedap ker? nampak mcm sedap...

    ReplyDelete
  16. sedapnya apam lenggang ni lama tk mkn teringin la pula..kalau dapat yg garing tepi2 tu lagi sedap...hehe

    ReplyDelete
  17. Wattie, x dapat nak buat cam tu sbb guna koli beso.. agaknya kena beli koli yg macam derang guna kat pasar malam tu baru jd cantik2 kan..

    ReplyDelete
  18. Izan, cubalah baru tau sedap ke idak... x pun bli je kat pasar malam...

    ReplyDelete
  19. Nieza, mmg lagi kalau dapat makan masa panas2.... perghhhh best!

    ReplyDelete
  20. Apam ni menyelerakan la.... Nak try buat la.

    ReplyDelete
  21. Saya memang suka kuih-muih Melayu terutama kuih apam. Nampaknya kuih-muih puan cantik dan amat menyelerakan. Puan Rose boleh bagi address tak? Kak Amnah

    ReplyDelete