resepi yg ni kak rose amik dari Myr oleh sofinar... tp kali ni kak rose guna santan serbuk, x terasa lemak sangat. kalau guna santan yg fresh tu mesti lagi la ummpphhh kan. mekasih ya sofinar dan kak rose mintak izin nak sharekan resepinya kat sini lak....
Bahan-bahan ( 10 biji kot )
- 1 1/2 cawan tepung beras
- 1/2 cawan tepung gandum
- 1 1/2 sudu kecil yis
- 7-8 sudu besar gula
- 1 cawan air
- 1 cawan santan
- 1 biji telur - untuk mengelakkan melekat pada kuali, jika non stick pan takyah masukpun tak apa
Cara-cara
- campurkan semua bahan kecuali santan, gaul rata dan perap selama 2-3 jam (kak rose perap 2.5hrs)
- masukkan santan dan gaul lagi
- panaskan kuali dan griskan minyak pada kuali, ambil 1 senduk adunan dan lenggangkan seperti membuat kuih ketayap
- jika memakai non stick pan tak perlula gris minyak,
- tutup apam lenggang dgn tudung periuk, bakar dengan api perlahan lebih kurang 2- 3 minit, bila dah kekuningan bolehla di keluarkan dari kuali dan di lipat dua
- selamat mencuba
Sedapnya lama tak makan...kalau kat alor setar famous ni...dulu selalu beli kat pasar mergong..
ReplyDeleteKak rose tau makan ni masa duk Langkawi dulu... bli kat pasar malam Kuah. sedap!
ReplyDeletemas suka apom lenggang..
ReplyDeletelama dah tak makan..
sedapnya tengok apom lenggang tu...
kak rose dok kat shah alam kat mana yerk...
kat pantai timur...kalau tak salah kami panggil serabai...kalau tak salah lah :)
ReplyDeleteKak Rose....tak penah makan....
ReplyDeleteMemang melenggang menu ni. Suka makan tapi tak suka buat. hehehe
ReplyDeleteKak Rose.. apam lenggang nih sedap mkn bersama apa? Gula?
ReplyDeleteMas, sesekali nak rasa apam yg lain lak.
ReplyDeletekat sek 19
kasih, adunan seakan sama serabai... tp x tau nama lain2 lak... tp serabai ada acuan dia kan?
ReplyDeletecik cek, dulu kak rose pun x reti makan... bila duk langkawi baru lah tau... sedap lak tu
ReplyDeleteSam, x pandai sangat nak melenggang tu... asal ada rupa ok la dah tu... yg penting sedap!
ReplyDeleteMama Hawa... x yah cicah pun x pe sbb dah manis...
ReplyDeletebestnya..blh cuba ni.nmpk sedap sgt.
ReplyDeleteSalam Rose,
ReplyDeleteBila tengok apam lenggang ni teringat masa kecik2, selalu singgah beli kat aci yg jual kat warung, dia buat selalu keraknya lebar dan isinya kat tengah kecil aja, tp sedap sangat.......
amboiii...berlenggang pulak petang2 ni kak rose yer...^__^
ReplyDeleteizan tak pernah rasa apam lenggang ni...sedap ker? nampak mcm sedap...
sedapnya apam lenggang ni lama tk mkn teringin la pula..kalau dapat yg garing tepi2 tu lagi sedap...hehe
ReplyDeletekha, silakan mencuba ya...
ReplyDeleteWattie, x dapat nak buat cam tu sbb guna koli beso.. agaknya kena beli koli yg macam derang guna kat pasar malam tu baru jd cantik2 kan..
ReplyDeleteIzan, cubalah baru tau sedap ke idak... x pun bli je kat pasar malam...
ReplyDeleteNieza, mmg lagi kalau dapat makan masa panas2.... perghhhh best!
ReplyDeleteApam ni menyelerakan la.... Nak try buat la.
ReplyDeletegeez, selamat mencuba....
ReplyDeleteSaya memang suka kuih-muih Melayu terutama kuih apam. Nampaknya kuih-muih puan cantik dan amat menyelerakan. Puan Rose boleh bagi address tak? Kak Amnah
ReplyDelete