Asalamualaikum dan selamat petang semuanya….. hari ni kak rose lunch dengan laksam buatan sendiri! dengan bangganya tu mengaku buatan sendiri!. setelah 2 minggu without nasik mmg dari semalam dah rasa nak ponteng ari ni and carving for laksam ni sangatlah kuat sampai bila bangun pagi ni je terus cakap dengan abang nak wat laksam…. so first thing lepas mandi tu mestilah kejutkan pakcik google soh carikan resepi. dan resepi pertama yg kuor ni lah dia…. dari Yani di Myr… tengok response dan baca komen2 kat bawah tu mg mabeles lah… terus nak cuba guna resepi yg ni. dalam hujan ribut pun sanggup kekedai nak cari bahan2.... nasib baiklah semua nya dapat! mak ai… mahainya ikan kembung rm13.50/kg… agaknya ikan ni x de dalam kawalan harga ke? dan Alhamdulillah percubaan pertama ni terus menjadi. suker sangat2….. terima kasih Yani (selamat berpantang ya dik...) kerana share resepi ni dan kak rose nak kongsikan kat sini pulak ya….
Bahan-bahan ( 2-3 orang )
- 3cwn tpg beras
- 1/2 cwn tpg gandum
- 4cwn air suam
- >>bahan kuah:
- Ikan(direbus,dibuang tulang)-mcm nk buat laksa tuh
- Sdkt halia
- Sdkt bwg putih
- Sdkt bwg merah/besar
- Sdkt lada hitam/serbuk lada hitam pon ok
- Santan
- Asam keping
- Sdkt garam
- Sedikit gula merah/gula
- >> Bahan ulam
- timun,kcg panjang,taugeh,daun kesum(dipotong halus)
- >>cili:
- cili merah
- belacan (kak rose x makan so gantikan ngan udang kering)
- garam
- limau
Cara-cara
- Cara buat laksam: Gaulkan semua bahan-bahan. Sapukan tudung periuk dengan sedikit minyak masak-utk mengelak dari melekat. Ambik sedikit adunan dan letakkan di atas tudung periuk. Kukus sampai masak.
- Bila dah masak, keluarkan. Biarkan sekejap sebelum digulung- supaya laksam kelihatan licin dan cantik. Sementara tu letaklah sedikit adunan ke atas tudung periuk lain dan kukus sampai masak. Ulang sampai habis
- Untuk kuah: kisar isi ikan, halia, bawang putih, bawang merah dan lada hitam. Kemudian masukkan ke dalam periuk bersama bahan-bahan lain. Masak sehingga agak pekat.
- Untuk cili: cili merah tumbuk dgn belacan,tambah grm skit dan perahkan limau
kak Ros I tabik u sebab buat laksam sendiri.Tiap-tiap minggu kita beli kat Restoran hassan.Kita nak buat tapi tak dok tudung peruik tu,sebab tu asyik tak jadi naak buat.hubby pun suka makan laksam.2 thumbs up la!
ReplyDeletekak rose!! sy suka sgt5x makan laksam!!!!! sedapnyer.. masa zaman wat degree dulu penah gk try wat, mcm2 rupa jd nyer! ada yg lembik, ada kt keras smp pecah2 bila gulung.. kui kui.. pastu dh blk kg xyah buat, berlambak kt pasar. skrg dh duk sarawak kene rajin2 belajar wat lagi laa..
ReplyDeletecantik je laksam kak rose. jeles rasa..
kak rose, rajinnya akak nih..saya bab nak melengat laksam tu alahai..bercintanya, kena tunggu mood betul2 baik baru leh buat..:), nak buat banyak ceritalah ye..tp makan laju je..nak2 org buatkan:D
ReplyDeletekak rose pandai la tu,,ziey kat klatan ni laksam tu bli yg dah siap,,kuah jer bt sdri..sedap nk rasa ikan lebih..anyway tahniah laksam tu menjadi..
ReplyDeleteAssalamualaikum Rose,
ReplyDeletemenarik nampaknya laksam tu....sy tak pernah makan lagi...rasa macam laksa juga ker.....klu ada masa nak try la, tks for the recipe ya
sib baik smlm baru makan kalau tak mmg dah nak ngendeng yg k.rose punya laksam.. tp kalau nk bagi apasalahnya kan.. sedap laksam ni.. tak puas makan :)
ReplyDeleteRos, ni la 1st time cuba... suker sangat sbb menjadi n sedap. restoran hassan kat sek 15 tu ya?
ReplyDeletetun, insyaallah kalau ikut resepi ni mesti jadi...tp kena sauna kat dapur tu yg x tahan!
ReplyDeleteBee, bila bli mesti x puas ati sbb x kena dengan tekak kita tu yg gagah nak buat tu dan makan puas2..
ReplyDeleteZiey, untung ada yg dah siap tinggal nak siapkan kuah jer kan... mmg kalau bli sllu kuah tu cair je kan? tu yg x menepati selera kak rose... buat sendiri boh ikan banyak2, kasi kaw2 punya!
ReplyDeleteWattie, Waalaikumsalam, lain sbb kuah dia lemak2 gitu..sila lah cuba mana tau nnti suka pulak!
ReplyDeleteSedapnya tengok laksam kak rose ni :) puas makan kalau dpt masak sendiri kan? mintak izin share resepi ye :)
ReplyDeleteSalam Rose, setiap kali Ratna intai ke-blog Rose pasti ada hidangan baru, rajinnyaaaaaaa!!
ReplyDeleteDan Ratna pasti rose pandai masak walaupun pertama kali mencubanya menjadi semua dan buatan masakan Rose begitu kemas dan bahan yang dipilih begitu teliti.
Bravo Rose, bukan saja indah mata memandang cara Rose display-kan hidangan masakan amat menarik selera lagi.
Salam manis manis madu.
Nor, nak ngendeng pun jauh x dapat nak antar... sedap dan makan mengulang2... sekali buat, biar makan sampai puas! pelahap kan?
ReplyDeleteish kak rose.. cantiknya taugeh. putih berseri!
ReplyDeleteMas, mmg puas hati. dan sangat suka sbb first try menjadi... resepinya kita share sama2 n tq jugak pada tuanpunya resepi tu..
ReplyDeleteRatna, masak simple2 jer... tp nak jugak tayang kat sini...tu yg hari2 ada menu baru.. hehehe
ReplyDeleteseklai lagi tq for the compliments... malu lak!
salam manis jugak buat Ratna yg jauh!
Kak Rose,
ReplyDeletenampak sangat sedap...meh semangkuk...hihi
Ayuni, taugeh tu pilih yg elok2 jer... nak enter frame lah katakan...banyak gak yg patah2 tu...
ReplyDeleteNorul Mas Hana, mmg sedap... sendiri masak sendiri puji. kejikan?.. tima kasih pd tuan resepi... ada lagi nih!
ReplyDeletesedapnye kak rose...dah lama eina x makan...
ReplyDeleteeina, dah ada resepi senang ni bolehlah mencuba...
ReplyDeletesetahu mokwo kalau nakkan kuah putih melepak , kena guna ikan selar...tapi kalau ikut rasa ikan tmban or ikan selayang lebih sedap
ReplyDeletenyway..laksam tuh memang nampak chantique!!
sangat sedap dipandang n kalo dpt mkn lagi laa sedapppp...
ReplyDeletehuuuuuuuuuuu
Kak Roseeeeeeeeeeee....uwaaaaaaaaaaaaa buat ayu rindu ka laksam mak kat kg...huk3.....mmm memang kuah santan tu sedap bila ada lada hitam...kami kat kg pun suke mkn ni n tambah extra belachaaaan....sedaaaaaaaap tu!!
ReplyDeleteTumpang vangga2 sebab itu laksam jadiiiiii:)
mokwo... ooo gitu ker.. kak rose guna ikan kembung jer.. laksam cantik sbb gurunya bagi ilmu yg betul... tq to Yani!
ReplyDeletefaa rosli, kalau rajin buat le... otherwise g carik je kat kedai... mesti dapat makan!
ReplyDeleteRestoran hassan ayam kpg kat taipan USJ dan Putra Heights.Esok nak gi beli periuk la...sebab nak guna tudung dia wat laksam!
ReplyDeleteAyu, ni la first taim buat... sedap lak tu. jeles ya... nah kak rose anto bau je terbang ke Doha!
ReplyDeleteRos, pas ni laku la piok kat kedai tu.... laksam nyer pasal! hihihi..
ReplyDeletealamak!!
ReplyDeleteada lagi x?
sedap sungguh melihatnya!
buat diriku tergoda!!
fara, alamak, abeslah suda!
ReplyDeletejika terguda, silalah mencuba
pasti tak sia2.
Aduhai! teramatla rajin Kak Rose ni....cek tak pernah lagi buat Laksam ni....mesti leceh buat laksam tu kan....tabikla kak Rose...:-)
ReplyDeleteHi,do you mind If i repost some of your food photos in my food blog?Of course I will credit the pictures with the link to your website.=)
ReplyDeletecik cek, nampak macam leceh, tp sebenarnya x jugak.... tu sbb nak makan lah.
ReplyDeleteAh sudah! tgh2 malam ni jengah dapor kak ros terus lapar. Terliur tengok laksam tu..isk..lama sgt tak mkn laksam...slrrpp..
ReplyDeleterandom, yes permission given but make sure with the credit to the owner n link this blog too. and may I have the link to ur food blog pls?
ReplyDeleteNiza, abeslah sudah...nampaknya kena wat sendirik ya...
ReplyDelete