Bahan-bahan ( 5 org )
- 300 gm isi ayam - potong kecil/kiub
- Kacang panjang/bunga kobis/carrot/jagung muda/tomato - dipotong kecil
- 3 ulas bawang putih - diketuk
- 1 ulas bawang besar - dipotong baji
- 1/2 inci halia - diketuk
- 1 batang serai - diketuk
- 6 ulas cili padi - diketuk
- 2 sudu besar sos tiram
- 2 sudu besar sos cili
- 1 sudu besar kicap manis
- 1 sudu besar sos ikan (x letak sbb I dont like the smell!)
- 3 helai daun limau purut - dikoyak-koyak
- Garam secukup rasa (jika perlu)
- 1 sudu kecil tepung jagung dibancuh dgn sedikit air
- Satu cawan air (jika suka berkuah)
Cara-cara
- Panaskan sedikit minyak, tumis bawang putih, bawang besar, serai, halia dan cili padi hingga naik bau.
- Masukkan isi ayam, goreng dan kacau hingga nampak ayam dah putih.
- Masukkan semua sos dan daun limau purut. Tambah air untuk kuah, kacau lagi.
- Masukkan semua sayuran kecuali tomato masuk lambat sikit.
- Rasakan kuah, kalau kurang masin je br tambah garam (sos ikan selalunya dah cukup masin).
- Masukkan tomato dan tepung jagung untuk pekatkan sikit kuah. Siap untuk dihidang.
- NOTA - tambah tepung jagung jika perlu je, jangan banyak sgt nanti kuah tu kering coz terlalu pekat. Selamat mencuba!
sedap ni k.rose..mkn dgn nasi putih dan ikan goreng pun dh kira cukup..:)
ReplyDeletekak rose....sedapnya....mintak sikit....he he...
ReplyDeletefeveret ank2 eina ni kak rose...
ReplyDeletesofea, kak rose makan ngan nasik... x de lauk lain dah...
ReplyDeletecik cek, dah abes dah... kena la wat sendirik ek!
ReplyDeleteeina, kalau ada yg pebret kenalah wat sllu tu...
ReplyDeletekak rose, ni mmg lauk feveret tun nih. kalau mkn kt kedai mesti pesan nasi goreng dan paprik ayam =)
ReplyDeletetun dh nk bertolak pindah bintulu dh nih..
Tun, len kali leh wat sendiri dah...
ReplyDeleteselamat berpindah dan berkemas semula... penat kan berpindah2 ni....