kali ni resepinya kak rose copy dari rumah Mas pulak....dulu penah tepek jugak kat sini tp kejadian apam tu sangat lah menyedihkan.... keciwaaaa.... kini x lagi ha ha ha...
Apam Gula Merah
Bahan :
- 125 gm gula pasir
- 125 gm gula Melaka - dipotong kecil2 (len kali kena kurangkan gula... a bit too sweet to me)
- 150 ml air
- 250 gm tepung gandum
- ½ sudu teh soda bikarbonat
- ½ sudu teh yis (bancuh dengan sedikit air suam)
- 1 biji telur
- 100 ml minyak masak
- Papercup secukupnya.
Cara :
- Sediakan acuan dan panaskan kukusan.
- Masak air bersama gula pasir dan gula Melaka hingga hancur. Tapis dan sejukkan.
- Ayakkan tepung gandum ke dalam bancuhan air gula. Gaul hingga sebati dan rata.
- Masukkan soda bikarbonat, yis dan telur. Kacau hingga sebati.
- Tuang minyak sedikit demi sedikit sambil dikacau rata.
- Tuang adunan ke dalam acuan dan kukus selama lebih kurang 15 minit atau hingga masak (bergantung kepada saiz acuan).
mekar berjambak2 tu :)
ReplyDeletesenyum jangan tak senyum kak....
ReplyDeleteKak Rose....mekar apam kembang setaman...comey....
ReplyDeleteNor, jeles tengok nor punya la tu....
ReplyDeleteNazrah... baru kali ni leh tersenyun setelah beberakali mencuba!
ReplyDeletecik cek, akhirnya! tersenyum jugak dia!
ReplyDeletewah kak rose..tak yh letak dlm paper cup pun depa duk ketawa tuh..hihihi..lawoooo
ReplyDeletekak rose nk apam mekar setaman ni 5 ketoi...hehe cantik la tu menjadi mekar elok tu tahniah!....:)
ReplyDeletewah..pasni mlm ni...dpt rr tdo ngan selena2nya smbil tersenyum kok rose kite nih....huhuhuh
ReplyDeleteizah, masih ada jugak yg x nak senyum... hampeh tul!
ReplyDeleteNieza, kalau dekat kak rose dah anto dah!
ReplyDeletealong, jangan mlm ni tdo mimpikan senyuman apam ni udah le.... takut!!!
ReplyDeleteSalam KakRose. Teruja tengok apam yg tersengeh lebar ni. Ada tips tak KakRose.... Along sll fail bab2 apam ni.
ReplyDeleteAlong... nak tips? ni pun kira 1st taim apam kak rose tersenyum taw... senasib lah kita, sllu je fail bab ni...
ReplyDeleteKak Rose..tahniah!!!!....mekarnye....merenyih sampai telinga....mintakla yang senyum kambing tu bak sini.....syukur dah....errrr ke dah abis....:))))?
ReplyDeleteNak tanya, tak pelu tunggu naik dulu ke adunan kak, boleh terus kukus?
Ayu, senyum sampai ke telinga.... ya x yah tunggu terus kukus je.
ReplyDeleteyeaahhhhh clap 300x! hihihi.... kakk.. arep sarap ki! eneng neh opo ora?
ReplyDeletewahhh..cantiknya apam tu mekar setaman...
ReplyDeletemesti akak pun tersenyum lebar kan....
wallahhh nduk, wes entek ki, tak gowo gae buah tangan delok wong meriang!
ReplyDeleteMas, hati pun berbunga2 setaman jugak.... terima kasih bebanyak kepada sifu2 masak diluar sana yg x lokek memberikan segala tips hinggalah apam kak rose mau tersenyum!
ReplyDelete