Monday, February 21, 2011

Apam gula merah

hilang sekejap pobia mengapam bila tengok apam kak rose kembang mekar dengan senyuman.... suker sangat.... yalah dah banyak kali try asik x nak senyum je, bila menjadi ni tentulah hati pun berbunga2 dengan senyuman kan... kata mas kena letak dalam paper cup baru dia nak senyum, tp kak rose ada paper cup yg beso2 jer, pilihan lain kak rose buh dalam acuan lompang ni.... alhamdullilah menjadi..... satu adunan dapat banyak sungguh, dan lebih dari separuh kak rose dah bawa g melawat jiran yg kurang sihat. harap dia suka dengan apam nih...
kali ni resepinya kak rose copy dari rumah Mas pulak....dulu penah tepek jugak kat sini tp kejadian apam tu sangat lah menyedihkan.... keciwaaaa.... kini x lagi ha ha ha...

Apam Gula Merah

Bahan :
  • 125 gm gula pasir
  • 125 gm gula Melaka - dipotong kecil2 (len kali kena kurangkan gula... a bit too sweet to me)
  • 150 ml air
  • 250 gm tepung gandum
  • ½ sudu teh soda bikarbonat
  • ½ sudu teh yis (bancuh dengan sedikit air suam)
  • 1 biji telur
  • 100 ml minyak masak
  • Papercup secukupnya.

Cara :
  1. Sediakan acuan dan panaskan kukusan.
  2. Masak air bersama gula pasir dan gula Melaka hingga hancur. Tapis dan sejukkan.
  3. Ayakkan tepung gandum ke dalam bancuhan air gula. Gaul hingga sebati dan rata.
  4. Masukkan soda bikarbonat, yis dan telur. Kacau hingga sebati.
  5. Tuang minyak sedikit demi sedikit sambil dikacau rata.
  6. Tuang adunan ke dalam acuan dan kukus selama lebih kurang 15 minit atau hingga masak (bergantung kepada saiz acuan).
dan yg ini.... walaupun ada versi senyum kambing dan yg masam terus tp hati ttp berbunga sbb lebih banyak yg tersenyum dari yg ni....

20 comments:

  1. senyum jangan tak senyum kak....

    ReplyDelete
  2. Kak Rose....mekar apam kembang setaman...comey....

    ReplyDelete
  3. Nor, jeles tengok nor punya la tu....

    ReplyDelete
  4. Nazrah... baru kali ni leh tersenyun setelah beberakali mencuba!

    ReplyDelete
  5. cik cek, akhirnya! tersenyum jugak dia!

    ReplyDelete
  6. wah kak rose..tak yh letak dlm paper cup pun depa duk ketawa tuh..hihihi..lawoooo

    ReplyDelete
  7. kak rose nk apam mekar setaman ni 5 ketoi...hehe cantik la tu menjadi mekar elok tu tahniah!....:)

    ReplyDelete
  8. wah..pasni mlm ni...dpt rr tdo ngan selena2nya smbil tersenyum kok rose kite nih....huhuhuh

    ReplyDelete
  9. izah, masih ada jugak yg x nak senyum... hampeh tul!

    ReplyDelete
  10. Nieza, kalau dekat kak rose dah anto dah!

    ReplyDelete
  11. along, jangan mlm ni tdo mimpikan senyuman apam ni udah le.... takut!!!

    ReplyDelete
  12. Salam KakRose. Teruja tengok apam yg tersengeh lebar ni. Ada tips tak KakRose.... Along sll fail bab2 apam ni.

    ReplyDelete
  13. Along... nak tips? ni pun kira 1st taim apam kak rose tersenyum taw... senasib lah kita, sllu je fail bab ni...

    ReplyDelete
  14. Kak Rose..tahniah!!!!....mekarnye....merenyih sampai telinga....mintakla yang senyum kambing tu bak sini.....syukur dah....errrr ke dah abis....:))))?

    Nak tanya, tak pelu tunggu naik dulu ke adunan kak, boleh terus kukus?

    ReplyDelete
  15. Ayu, senyum sampai ke telinga.... ya x yah tunggu terus kukus je.

    ReplyDelete
  16. yeaahhhhh clap 300x! hihihi.... kakk.. arep sarap ki! eneng neh opo ora?

    ReplyDelete
  17. wahhh..cantiknya apam tu mekar setaman...
    mesti akak pun tersenyum lebar kan....

    ReplyDelete
  18. wallahhh nduk, wes entek ki, tak gowo gae buah tangan delok wong meriang!

    ReplyDelete
  19. Mas, hati pun berbunga2 setaman jugak.... terima kasih bebanyak kepada sifu2 masak diluar sana yg x lokek memberikan segala tips hinggalah apam kak rose mau tersenyum!

    ReplyDelete