RESEPI TEPUNG PELITA - yani myresepi
Bahan-bahan ( 12 cups- bergantung pd saiz bekas )
1 cawan tepung beras
1 cawan gula
5 cawan air
4 sudu besar tepung beras(ratakan)
1 biji kelapa diperah jadi 4 cawan santan
4 helai daun pandan dimesin dgn sedikit air
sedikit kapur dan sedikit garam
Cara-cara
2. Perah santan, masukkan tepung yg 4 sudu tadi dan garam. Kacau sehingga sebati dan ketepikan.
3. Masakkan tepung yg diadun dan kacau hingga masak dan berkilat.
4. Bila dah masak masukkan dalam acuan yang disukai. Kalau daun pisang lagi sedap.
5. Masak santan yg diadun tadi dan kacau sehingga pekat.
6. Angkat santan dan curah ke atas tepung yg di dalam acuan tadi.
Sejukkan dan boleh simpan dalam peti sejuk jika mahu
sedap, lemak manis gitu..... tp x de air gula yg cair didalamnya...
Salam kak rose, sedapnya tepung pelita ni...pernah mkn tapi tak pernah buat...nanti boleh cuba...tapi nk cuba mkn yg ni dulu...hehehe
ReplyDeleteNieza, jemput makan di skrin jer ya...
ReplyDeleteLove sll teringin nak try tepung pelita ni, tapi tak terbuat...must do soon! Looks lovely la kak! :D
ReplyDeletekakak,
ReplyDeleteapa beza tepung pelita dengan bubur sum sum?
sama kah?
Love, yg ni mmg senang nak buat n sooo yummy. sedap!
ReplyDeletekellykatz, mmg x berbeza, yg sama cuma kedua2 sedap ditekak kak rose!
ReplyDelete