Bahan-bahan
- Beras
- Air pandan secukupnyer (blend daun pandan dan tapis)
- Santan pekat
- Garam
- Halba (kak rose x letak pun)
- Halia
- Daun Pandan - simpul
- Pandan emulco@pewarna ijo + sedikit air (utk renjis)
- Basuh beras bersih. Campurkan santan pekat dan juga air pandan mengikut sukatan beras.
- Masukkan skali garam, halba, halia dan juga daun pandan. Jika kaler ijo kurang menarik, bleh tmbh ngan sedikit pandan emulco@pewarna ijo yer!
- Masukkan rice cooker dan masak hingga beberapa minit nk tanak.
- Lagi beberapa minit nk tanak tuh, ambil sedikit pandan emulco@pewarna ijau. Campurkan dengan sedikit air (kaler ijo yg ni bior lg pekat dr warna nasik td yer) dan renjis2kan ke atas nasik. jgn gaul dulu. tutup smula periuk dan tanak hingga masak.
- Dah masak baru gaulkan. so nmpk la nasi lemak anda warna ijo yg cantik! heeeee... Slamat mencube!! :)
Kak rose... Saya pun dah try nasi lemak ni .. Harumm je .. Saya suke tapi hubby kata bau pandan samapai hilang rasa lemak nasi lemak. Huh mcm mcm.. Hehehe.. Kak rose cuti2 tak jenjalan ke?
ReplyDeletemas pun dah buat nasi lemak ni..memang sedapppp....
ReplyDeleteDah lama sy tengok resepi nasi lemak pandan ni di buku Chef hanieliza tapi tak pernah cuba. Bila tengok Kak rose buat rasa berselera lah pulak
ReplyDeleteizah, len orang len citarasa kan.... kak rose suker jer lemak n harum tuh!
ReplyDeletemas, mmg sedap kan... kalau ada sambal sotong kembang tu lagi lak.... perrrghhhh
ReplyDeleteaidah, sesekali tuko selera dari nasik lemak yg biasa tuh orait gak.
ReplyDeleteK.Rose,
ReplyDeletenampak sedap & menyelerakan. mesti cuba ni!
kak rose,sedapnye!!! mie dh lame xmkn nasi lemak pandan...dulu kat pasir mas ni ade nasi lemak pandan yg sgt sedap,tapi xde dh skang...nk mintak nasi lemak kak rose sepinggan boleh,hehehhehhehe.....kak rose, smbl tumis tu cam bestla..nak resepi,hehheheh...
ReplyDeletekak rose, sedapnya nasi lemak ni kak..dh berbau harum sampai ke dapur saya dh ni...adehh...terasa lapar la pulak..hehe
ReplyDeletekak... aku teko ki! ijik opo ora? pagi td igt nk wat nasik lemak..tiba2 malas pulak nak menyambal sbb kompem lama masaknyer.. hihi...
ReplyDeleteKak Rose,
ReplyDeleteNasi lemak mmg simple nak buat, pat sambalnya tu yg tak larat...berkecah satu dapur :( hehehez
Bukan main lagi akak posing kek cokelat moist dgn ganache yg meleleh2....I punya air liur pun dah meleleh dah ni ahakkss....
Juana, cam nasik lemak biasa tu cuma letak air pandan.... dan sikit kaler hijau.. harum n lemak gitu!
ReplyDeleteMimey, sambal tu kak rose buat awal2 sbb masak lama kan... x de resepi cuma kalau kak rose buat mesti banyak bawang merah n udang kering, x makan belacan!
ReplyDeleteNieza, ni kena buat jugak nih.... nak hantar jauh sangat!
ReplyDeletenduk hana, teko wes bengi yo wes entek sego ne... sambel ai seng ijek... kak rose masak okeh iki!
ReplyDeleteAnie, nak makan punya pasal kena korbankan dapur tu... kek cekelat tu mmg sedap resepi CMG dah banyak kali buat. stick to that resepi jer!
ReplyDeletewah..lawo rr nasik lemak tuh...kale ijo lagi kak ros...hish..wase nkbuat jugok gini..huhuhuhu
ReplyDeletealong, buat jangan x buat.... sedap neh!
ReplyDeleteasyik2 puteh jek...sesekali tuka ijau,
ReplyDeletebijak...bijak
shoba, kasi kaler2 lagi menyelerakan dan menambahkan lemak2 dibadan! he he
ReplyDeleteSalam Kak Rose,
ReplyDeleteMmng sedap nasi lemak pandan ni...anak bongsu yatie suka betul sbb dia mmng suka warna hijau...menyelerakan sungguh tngk set nasi lemak akak tu..
Salam kak Rose...waaah sedapnya nasi lemak..i liiikeee..hehee
ReplyDeleteyatie, sesekali tuko kaler nasik.. set nasik lemak x dak lauk tp best gak.
ReplyDeleteUmmi, sedap dan bertambah2 jugak lemak dibadan!
ReplyDeleteamboi comelnya nasik hijau kak rose ni...
ReplyDelete