Bahan-bahan ( Loyang 8x8 inc. )
- 1 1/2 cawan tepung gandum
- 1/2 cawan gula (kak rose kurangkan sikit gula sedang elok manisnya... to me la)
- 3 biji telur
- 3 cawan santan - (200ml sntan KARA + air)
- 3 sb susu manis
- garam secukup rasa
- 1 sk esen vanilla
- sedikit pewarna kuning
- bijan - utk tabur (opt)
Cara-cara
- Satukan kesemua bahan2 di dalam blender kecuali bijan dan kisar hingga sebati.
- Masak adunan hingga pekat.
- Tuang ke dalam loyang yang di sapu majerin,ratakan adunan dan tabur bijan jika suka dan bakar selama 40 min atau sehingga kelihatan garing.
kak rose bakar 10 minit terakhir dengan api atas je... nak kasi geseng, banyak kerak... best!
salam..
ReplyDeletesedapnya kak rose...terliur..esok mai jalan umah ye..nak buat gak le,,insya allah
Salam Kak Rose...saya dtng lagi nk mkn kuih bakar ni pulak...ada lagi ke tak?...haha mlm2 jln dapur kak rose ni laparla pulak..hehe
ReplyDeletekak rose, pepagi tengok kuih bakar..sedappnya..
ReplyDeletemmm kak rose bau wangi jek kuih bakar tu... datang nak join bekpes he he he
ReplyDeleteKak Rose kuih bakar ni sama dengan bahulu kemboja tu tak?..nampak simple jer resepinya..copy dulu ya Kak Rose.
ReplyDeletesuri, kalau masih duk Langkawi leh kita jenjalan rumah kan... la ni kena tengok je kuih tu... amik bau!
ReplyDeleteNieza, kak rose pun cam tu jugak.... kalau g bw asik lapo je perut!
ReplyDeleteMas, mmg sedap... sambung buat sarap abang pagi ni!
ReplyDeleteerma, kak rose bekpes ngan oat n buah2an tp abang makan kuih ni. meh la nak join.
ReplyDeleteSally, x brapa pasti la pilak.. apa2 pun sedap taw kuih ni
ReplyDeletesalam kak..
ReplyDeletepart geseng aku arep kak! nek di ke`ie sak loyang pong aku arep! hihihi
hana, yok tukar karo roti beger roti swirl kui keneng opo ora?...sak loyang? gai dewe kono!hi hi hi
ReplyDelete