ari ni dah beli ayam maka buatlah ayam panggan serai ni, perap pun sekejap je sbb balik pun dah tengahari. tp memang tabik springlah kat hana sebab sedap sangat... nduk kak rose cnp resepinya yang ko campak2 tu tp bila kak rose nak buat berulang kali ke dapur n pc nak tengok resepi.... pepepun macihya....
RESEPI AYAM PANGGANG SERAI
Source : hanamemories.blogspot.com
Bahan-bahan
- 1/2 ekor ayam
- *1/2 labu bawang putih
- *2 inci halia
- *1-2 batang serai
- 1 sudu makan lada hitam - tumbuk kasar
- 2 sudu besar kicap manis
- 1-2 sudu makan madu
- garam sedikit
- lemon
- butter - potong kecil @ minyak zaitun
- kentang, carrot, bawang besar - potong empat
- (kak rose guna baby carrot, terlebih masaklah wpun letak masa dah 3/4 masa memanggang!, tu le len kali ikut resepi tu.... carrot ya, bukan babynyer!)
- Blend bahan bertanda * dengan sedikit sahaja air asal berpusing.
- Campurkan bahan blend dengan kicap, lada hitam, madu, sedikit garam dan juga perahan lemon sedikit. Gaul.
- Lumurkan pada ayam dan baki rempah lumur pada carrot, kentang dan juga bawang. Masukkan dalam mangkuk tahan panas. Perap sekurang2nya 2-3jam atau semalaman.
- Panaskan oven. Selitkan potongan butter di celah2 ayam. dan bakar suhu 180 selama 1jam atau sehingga ayam masak. Setiap 15-20min jirus2kan air ayam ke atas ayam supaya permukaan atas tidak terlalu kering dan juicy.
sedappnya ayam panggang..terliur mas tengok...
ReplyDeletemas, cubalah mmg sedap... resepi hana semuanya buat kak rose terliur... jahat kan dia!
ReplyDeletesalam kak Rose, sedapnya...baru jer buat ayam panggang tapi still terliur lagi nengoknya...hehe
ReplyDeletehahahahaha.... sopo bocah jahat kuwi kak? jewer waie kupinge! kakakaka.... njaluk kak njalukk... ojo entek ne!
ReplyDeletekakrose,saya tak paham apa hana ckp tu yg saya paham,njaluk tu agaknya merajuk lah ya..ala..tak kemana rajuk nya si hana tu kak...dia mmg jahat tau..resepi2 dia buat kita ngences manjang...betul tak? wakakaka..
ReplyDeleteooppss takot hana marah.baik saya lariiii
uwahhh sama la menu kita ari ni
ReplyDeleteNieza, x pe buat lagi... mari kita kumpul lemak2 tu suma...
ReplyDeletehana, emboh sopo to bocah jahat kui... asik tayang menu yg sedap2 jer... macam kata Anim tu... ha ha ha... jangan merajuk sudah!
ReplyDeleteLya, ya menu sama... sedapkan!
ReplyDeleteAnim, mmg jahat budak tu kan... buat kita bertambah gemuk taw!
ReplyDeleteAdddoiii Kak Rose, bukan main lagi plating ayam ni, kalah dah dkt restoran. Kalau dkt restoran sepiring jer nak $15...berbaloi masak sendiri kan kak. nyum nyum :D
ReplyDeleteKak Rose....mmmm cantik nyer posing ayam tu....malu2 kucing ni....datang nak makan....:) sedaaaaaaaaaaaaap tuuuuuuuuuuu!!
ReplyDeleteAnie, berbaloi2 masak sendiri kan... cost x sampai pun sepoloh hinggit!
ReplyDeleteAyu, jangan malu2... amiklah tulang je yg tinggal!
ReplyDeletesedapnya nampak ayam k rose ni..
ReplyDeletebuat sendiri memang berbaloi..
nanti nak buat laa..tgk resepi senang jerrr:)
Menu hari Ahad memang power kan Kak Rose!
ReplyDeleteHabis jiran-jiran depan,kiri,kanan,belakang dok bau sapalah yg dok masak ayam nih semalam..heheh
salam kak..
ReplyDeleteakak punya set tu mcm kat kedai!
cuma akk punya lagi super delicious, bersih dan murah..kalau sy jiran akk kan bestt..hihi
TTM, dipersilakan buat... senang n yg penting sedap... tp jgn kasi dia posing seksi macam dulu tu ya!
ReplyDeletedouble-x, tp kasi jiran sama2 dapat bau untuk menguatkan semangat nak mencuba ayam ni!
ReplyDeletefara, macam kedai? jual dan bli sendiri je! ha kalau jadi jiran kak rose mesti dapat bau dah!
ReplyDelete