salam semua... rasa dah lama sangat nak buat roti lapis berdaging ni.... biar x de daging kisar ari ni akk rose buat jugak.... guna daging biasa tu tp cincang halus2... jenguh jugale nak membuatnya, tp dah ati nak jugak buat sementara nak abeskan roti dan susu yang nak tamat tempoh tu.... ka la sedap jugak sesekali makan cam ni kan. cis atas tu pun belasah guna slice chesse yang dipotong kecik2...
resepi kak rose amik dari rumah Ummi lagi... yang asalnya dari Umi-e d Myr... terimakasih pada anda berdua dan izinkan kak rose nak sharekan kat sini ya....
Bahan:- (6 - 8 orang)
3 biji kentang dipotong dadu
500 gm daging cincang
1 biji bawang besar - dikisar
2 ulas bawang putih - kisar
1 sudu besar serbuk kari (*ummi letak 2 sudu besar)
3 sudu besar minyak untuk menumis
12 - 14 keping roti putih
500 ml susu segar
3 biji telor
garam secukup rasa
parutan cheese (*ummi letak mozarella cheese)
marjerin untuk melenser loyang
Cara Menyediakan:-
Cara Menyediakan:-
- Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan kisar hingga layu dan naik bau. Masukkan serbuk kari, kacau sebentar.
- Masukkan daging cincang dan kentang. Masak hingga daging agak kering dan masukkan garam. Kacau rata. Tutup api dan ketepikan. S
- Sementara itu, satukan telor, susu dan secubit garam. Pukul hingga sebati.
- Celupkan kesemua roti tadi dalam adunan susu. Ramas-ramaskan kesemua roti hingga hancur dan bahagikan kepada 3 bahagian.
- Lenserkan margerin pada bekas tahan panas (*ummi guna loyang bulat 8 inci - agak penuh, elok guna yang besar sikit lagi).
- Masukkan 1/3 bahagian roti tadi, ratakan. Kemudian masukkan 1/2 inti daging tadi, ratakan.
- Kemudian masukkan lagi bahagian roti hancur tadi. Ratakan dan masukkan baki inti daging tadi dan ratakan jugak.
- Akhir sekali tutup dengan baki akhir 1/3 roti. Taburkan parutan cheese.
- Bakar dengan api sederhana (*ummi set 160C) selama 30 - 45 minit/hingga lidi yang dicucuk tidak melekat.
Salam Kak Rose,
ReplyDeletetakde resepinya ke?
Salam aidah.... ada. baru taip tajuk dah terpost pulak... k dah edit balik.
ReplyDeletekak Rose sedapnyer... lelagi + cheese huh terasa2 kak inti daging (he he betul ke istilah) masak cam wat inti karipap yer?.. mmm sedap tu..nak 2 potong kak.. he eh eh
ReplyDeleteerma, betul tu... dan lebihan inti tu kak rose buat karipap....nak ya? ni kak rose antar diangin lalu... hi hi hi
ReplyDeletesedapnya kak.. pos ke saya sikit boleh? hehe
ReplyDelete