resepinya kak rose cnp dari dapur Ummi, sangat lembut dan sedap dengan masin2 serunding tu... buat beso2 - actually nak senang keja, cepat abes nak membulatkan tu..... makan 2 biiji pun dah kenyang.. terimakasih daun keladi ya Ummi, nnti len kali nak kopi resepi lagi....
Bahan-bahan:- ( anggaran 16 biji )
- 500 gm ubi keledek ( kalau color merah lagi sedap)
- 3/4 cawan tepung gandum
- 1/4 cawan tepung kanji
bahan2 untuk inti:-
- 1/3 biji kelapa parut
- 1 btg serai
- 2 sudu besar udang kering
- 3 tangkai cili kering
- sebiji bawang besar
- 2 ulas bawang putih
- sedikit air asam jawa
- 1 sudu gula
- garam secukupnya
- Rebus ubi sampai empuk, angkat dan tos kan, terus lecek2 kan ubi tu masa tengah panas
lepas dah sejuk boleh letak tepung dan gaul2 rata. - Ambik sedikit doh dan buat bulat2, kemudian leperkan pada tapak tangan dan isi inti.
- Lepas tu bulat2 kan kasi cantik, letak kueh yg dah siap atas dulang yg telah ditaburkan dengan tepung utk elak kan dia melekat bila diangkat nanti.
- selepas siap, goreng kueh dengan api sederhana. selalu balik2 kan kueh agar kueh masak sekata. bila kekuningan boleh lah diangkat.
Cara Membuat Inti:-
- Cili kering, bawang besar dan putih, udang kering, serai hendaklah dikisar halus.
- Campurkan kelapa dengan bahan kisar, sedikit perahan air asam jawa, gula dan garam secukupnya. gaul sebati dan goreng dalam kuali tanpa minyak hingga inti masak.
nota: jgn risau kalau doh tu rasa melekat2, takyah tambah tepung.memang doh tu akan melekat sikit masa kita nak bulat2kan kueh. (kak rose sapu minyak pada tapak tangan supaya x lekat)
Uishhh! Cucur badak is my fav..lagi2 klu inti dia pedas! :D
ReplyDeleteWant some kak! :D
Love,my fav gak tp malas nak buat! sbb serunding dah ada jadi rajin la sikit.... nah amik ni, sebiji beso punya!
ReplyDelete