salam semua..... dah abes g kenduri ari ni kenalah masak sendiri..... selepas 3 hari gantung piok koli terasa sangatlah malas nak masak. tapi apakan daya perut ni macam tau tengok jam je.... menjelang tengahari jer dah berbunyi kriok.... kriok minta diisi.... so ari ni masak kepak ayam bakar, tp bakar dalam oben je.... jadi pucat semacam jer.. kalau tengok tuan punya resepi tu sungguh merah garing mengenceskan air liur..... tengok kak rose punya ..... alahai cian je kan...
apa pun janji sedap ditekak sudahlah. resepi kak rose kopi dari rumah hana, macihya nduk.... ayam mu apik emen neng kono, wek ku kok dadi koyok ngene rupane?
Bahan-bahan
Bahan A:
- 5 bahagian kepak ayam
- 1 sudu besar madu
- 1 sudu besar sos tiram
- garam secukup rasa
- minyak masak
Bahan B (ditumbuk):
- 3 cm halia
- 1 sudu besar lada hitam
- 3 ulas bawang putih
Cara-Cara
- Bersihkan kepak ayam dan basuh serta toskan.
- Gaulkan ayam dengan semua bahan kecuali minyak. Perap selama 1 jam atau lebih.
- Bakar di atas pemanggang hingga nampak garing.
- Sapukan sedikit minyak kemudian bakar lagi. Balikkan ayam agar masak sekata.
- Hidangkan bersama salad.
pas tu buat sambal udang sempoi ni.... makan dengan nasik panas2..... Alhamdullilah warek!
akak..
ReplyDeletenak sepasang ..buat lunch ye..
drooling!
akak..
ReplyDeleteakak ada jual pinggan corelle 4 segi putih plain?
fara, sudah abes da.... buat pun 2 set jer... ratah2
ReplyDeletefara, are u sure that u're asking to the right person? kak rose x de jual apa2 pun....cuba tengok kat sini... banyak ada offer mana tau ada ty kenan leh la borong... baru dapat bonus kan?
ReplyDeletehttp://www.cybercatalogshop.com/forum/news.php