at last.... menjadi jugak apam gula melaka kak rose ni..... dah lama teringin nak buat, yg betulnya saaaaangat teringin nak makan tp selalu saja x kebetulan..... so ari ni dengan stok kelapa putih melepak yang banyak dengan segeranya kak rose bancuh adunan apam ni..... Alhamdullilah menjadi elok dan gebus gitu. yang penting dapat lah melepaskan kempunan nak makan tu.... suka sangat dengan kuih ni.... lembut saja. dulu pernah buat, tu yang teringat2 saja pd apam nih....
resepinya kak rose cnp dari rumah nor secubit garam dan nor amik dari Che'Iza Myr..... terimakasih pada cik puan berdua....
APAM GULA MELAKA
* 1 cwn air
* 1/2 cwn gula melaka yg telah diracik halus ~ k.nor guna campuran nisan & gula merah
* sehelai daun pandan
2 cwn tepung
1 sk dry yeast
3/4 cwn air
3 sb gula pasir ( boleh kurang atau tambah ikut suka nak manis mcmmana )
secubit garam
Masak bahan bertanda* hingga gula melaka larut dan dibiarkan sejuk.
Campurkan semua bahan dan air gula yg telah sejuk dan gaul rata.
Seeloknya campuran tadi di masukkan didalam bekas besar. Tutup dan bibiarkan selama 40min atau sehingga adunan naik hingga 3x ganda.
Tuangkan adunan kedalam loyang yg telah dilengserkan minyak. Biar sekejap dlm 5 min.
Kukus adunan selama 30-35 min atau bila dicucukkan lidi, lidi keluar bersih.
Sedap dimakan dgn kelapa parut yg digaul dgn sedikit garam.
* gula pasir sebanyak 3 sudu dlm adunan tu K.Nor skip sbb dah cukup rasa manis dr nisan dan gula merah.
kukus dalam acuan kecik2.... gebus dan lembut sangat. sedap!
salam k.rose, sampai hati tak ntar rumah nor 2 ketul utk berbuka td.. huhu.. ada lg ke? hehe
ReplyDeletenor, ala ciannya orang posa ... amik resepi tp tak hantar apam kat tuannya.... dah abes dah!
ReplyDeletesalam maal hijrah kakrose...alaa dah abes ker apam tuh?? nampaknyer kene wat sendrik la nih..
ReplyDeletehana, sama2 ya... ya kena wat sendirik sbb kak rose buat 1/2 adunan, maklumlah makan 2 orang jer
ReplyDeleteoo dah abis ke apam tu..br nak ngendeng2..hihi
ReplyDeletefara, terlambat sudah!
ReplyDelete