KUIH BAKAR PISANG
Bahan:- (next time kena guna loyang 7x7 in, baru nmpak tebal sikit)
- 1 sisir pisang masak (Ummi guna 8 biji pisang berangan)
- 1 cwn tepung*
- 3/4 cwn gula*
- 1 cwn santan*
- 1 cwn susu sejat/cair* (Ummi guna fresh milk)
- 1 biji telur*
- 2 sudu besar butter*
Cara-Cara:-
- Blend semua bahan*
- Tuang adunan ke dalam mangkuk berisi pisang lenyek dan di gaul rata.
- Masukkan ke dalam loyang yang telah dilenser dengan butter. (*Ummi panaskan kejap loyang 2 -3 minit selepas lenser butter then baru tuang adunan)
- Bakar 180C selama 1 jam.. or lebih untuk dapatkan kerak yang hebat. (kak rose tambah 5 minit terakhir dengan api atas je... nak kasi kerak2 kat atas tuh!)
- Sejukkan.. baru di potong.. masuk peti ais lagi bestt!!
kuih bakar pisang yg sedap..... k bye... kak rose nak g kenduri jiran setaman nih..... makan lagi!!!!
kak rose sekali pandang mcm kuih bingka pun ada. dpt sepotong nih kebah terus demam ina kak rose. hehehe...
ReplyDeleteina, ada orang panggil kuih bingka pun... nah ambik sepotong, sedap tau lemak manis gitu!
ReplyDeletenak nak nakk... sedapkan bingka ni..tak pernah buat lagi, tapi dah dibayangkan cemana rasa lemak manis nye tuu
ReplyDeletewah! menarik! slalu tgk kueh bako pandan ke bijan ke...ni pisang ek...besh! nk g carik pisang neh..
ReplyDeleteizah, sllu asik wat cekodok jer, kali ni bako lak...kasi kerak2 sikit. best!
ReplyDeleteeliyaezlinalias, cari jgn x carik!
ReplyDeletemmg sedapppp! kita da try byk kali resepi nih! thanx to k.zana.. cop jempolll!
ReplyDeletehana, yes mmg jempol! beso punya.
ReplyDelete