resepinya kak rose amik dari rumah Yatie, dan kak rose mintak izin nak cnp kat sini ya.... terimakasih daun keladi..... lain kali nak resepi lagi!
Bahan-bahannya.
- 2 cwn nasi
- 2 cwn tepung gandum
- 2 cwn tepung beras
- 1 cwn brown sugar
- 3/4 cwn gula pasir(dua2 gula pasir pun takpe)
- 2 1/2 cwn air
- 2 sudu kecil yis (mauripan)
- kelapa parut dgn sedikit garam
- Blend nasi dan air sehingga hancur(masukkan air sedikit-sedikit..blend sampai halus)
- Setelah hancur, campur brown sugar dan gula ke dalamnya dan blend sehingga sebati.
- Dlm bekas lain,satukan tepung gandum,tepung beras dan yis.
- Selepas itu,masukkan bahan cecair tadi ke dlm bekas tepung. Kacau sehingga sebati.
- Perap selama 3 jam.
- Panaskan pengukus dan balut penutupnya dengan kain.
- Sapukan sedikit minyak pada acuan kecil.
- Masukkan dlm acuan kecil dan kukus selama 15 minit..
- Hidang bersama kelapa yg telah di gaul dengan sedikit garam..atau enak dimakan begitu saja.
kak rose buat 1/2 adunan je, tu pun dapat banyak..... 18 biji acuan apam nih... 12 biji kak rose bagi kat jiran dah. makan cicah dengan kelapa parut, hmmm boleh terus wat dinner! k kak rose nak kemas beg esok nak g Alor Star..... bye.
kuih ni memang tak mekar ek..new recipe..tq
ReplyDelete