Bahan-bahan
- 6 ketul ayam yg sudah di rebus dgn sedikit garam - angkat dan toskan.
- 2 inci halia - parut
- 3 sudu makan kicap pekat
- 1 sudu makan sos tiram
- 2-3 sudu makan madu
- 1 sk blackpepper - optional
- Perap ayam ngan semua bahan sekurang2nya satu jam.
- Panaskan minyak. (biasanya hana guna kuali non stick ngan minyak yg sederhana sket)
- Goreng ayam hingga keitam2an. itam bukan bermakna geseng yer! hihi... tkyah goreng lama2 sbb ayam dh masak! cume nk keringkan bhgn luar ayam tuh jer. bleh juga dbakar menggunakan oven.(cian kak rose nyer dah itammmmm geseng)
- Enak dmakan dengan nasi ayam atau dratah begitu sajer!
ari ni kak rose makan ayam ni tanpa nasik.....dah 3 hari x makan nasik, tp mi kari belasah sampai 2 pinggan!
k.rose, sedapnyer! eh lap u lap me tu :)
ReplyDeleteSalam, Kak Rose, saya lak buat ayam goreng berempah.. segala rempah yang ada saya mandikan ayam tu, tapi lupa nak amek gmbr psl dah lapar... hahahaha
ReplyDeleteKak rose,
ReplyDeletekalau makan ngan nasi ayam pasti sedap kan
nor, mmg sedap tambah ada lap lap tu...
ReplyDeletesari, x pe len kali leh cuba yg ni n jgn lupa snap gambo dulu sebelum ngap tu!
ReplyDeleteaidah, sebenarnya kak rose buat tuk anak makan ngan nasik lemak!
ReplyDeleteSalam KRose....
ReplyDeleteSedap Nampaknya Ayam Goreng Madu Tu...Baru Goreng Itu Hari Tapi Tak Sempak Nak Klik...Klik...Klik...Hehehehe
kak rose...mas selalu beli ayam madu ni ngan nasi lemak kukus..sedappnya..
ReplyDeleteLin sedap sangat la tu sampai x sempat nak klik2... x dapat nak tengok hasilnya... geseng cam kak rose nyer x?
ReplyDeletemas, ye ke? len kali nak try wat nasik lemak kukus lak. kalau vit r tu ada la!
ReplyDelete