salam semua..... kali ni nak tepek keja keras tangan kak rose ni.... langsung x berseni nak melipat kulit samosa ni.... puas lah mereka2 tetap jugak tak dapat seperti yang sangat diingini.... ari tu tengok kat rumah yani.... cantik sangat lipatan nya... so semalam g beli kulit popia dan dengan berkobar2 nya nak buat.... tp itulah kejadian yang terbaik dari hasil keras tangan kak rose.... intinya kak rose amik dari blog Resepi Raidah.... tp kak rose ada tambah parutan carrot dalam tu.... biar ada sayur sikit... sedap gak. meh tengok resepi intinya.... sama cam inti karipap kot....
Inti:
2 cawan daging kisar
500g ubi kentang ~ potong dadu dan direbus sehingga empuk, toskan
2 biji bawang besar ~ potong dadu
2 ulas bawang putih ~ cincang
1-2 sudu besar rempah kari
1 tangkai daun kari (optional) (kak rose x letak)
Sedikit minyak untuk menumis
Sedikit air
Garam dan gula ~ secukupnya
(kak rose tambah carrot yang disagat)
Cara penyediaan:
1. Panaskan minyak, tumiskan bawang dan daun kari sehingga wangi dan layu.
2. Masukkan rempah kari dan masak sehingga garing.
3. Masukkan daging dan biarkan sehingga daging masak.
4. Masukkan kentang, garam, sedikit gula dan air. Masakkan seketika sehingga air kering.
5. Tutup api dan masukkan dalam mangkuk. Sejukkan dan sedia utk membuat samosa.
guna kulit popia yang saiz besar..... jadi la besar2 gedabak samosa ni....
agaknya kena praktis banyak kali cara nak melipat samosa ni baru jadi cantik macam orang lain buat tu.... hissshhh x berseni langsung!
Psssttt... sesapa yang nak belajar camner nak melipat samosa yang cantik tu leh tengok kat blog Bro Rozzan.... sungguh exact dan cantik jer... jeles taw! tima kasih ya ajar cara melipat tu dan mintak izin share kan kat sini....
salam kak..
ReplyDeletecomeii jek samosa ni..
fara, macam tuannya... gumuks2 n beso2!
ReplyDeletehai kak..daging tu klu pkai dging hncur yg kt kdai tu,,perlu di rebus dlu ke cm mne ye??? atau hanye di bsuh trus di masak???
ReplyDelete