Salam semua.... kejap je dah petang kan.... rasanya baru je siap masak dan makan tengahari.... bila tengok jam .... mak ai lajunya masa berjalan kan...... masa yang laju bergerak atau kak rose yang terlambat. x taulah. yalah baru je makan tengahari dengan ikan merah yang kak rose masak 3 rasa ni.... orang lain buat dengan siakap ke, bawal ke tapi kak rose belasah dengan ikan merah je.... itu je ikan yang ada dalam fridge, masak je lah kan.... sedap gak kat tekak kak rose ni..... dulu pernah guna resepi ni tapi guna ikan jenahak leh tengok kat sini..... apa pun kak rose tepek lagi sekali resepinya kat sini.
Bahan-bahan:-
1 ekor ikan siakap - bersihkan dan kelar.Lumur garam dan kunyit.(kak rose tukar guna ikan merah)
Bahan lain:-
5 ulas bawang putih - ditumbuk asing
3 ulas bawang merah - ditumbuk asing
2" halia - dimayang halus
6 biji cili padi - dihiris nipis
garam
gula
1/2 cawan air
(kak rose tambah sayuran - mixed vege n red capsicum - (kes malas nak potong sayur2 tu)
Bahan sos:-
3 sdm sos cili
3 sdm sos tomato
2 sdm sos tiram
Cara:-
1. Panaskan minyak.Goreng ikan siakap tadi sehingga garing.Ketepikan.
2. Keluarkan minyak dalam kuali sedikit utk menumis.
3. Masukkan cili padi hiris dan goreng sedikit layu.
4. Masukkan bahan lain seperti bawang putih,halia dan bawang merah yang telah
ditumbuk.Tumis sehingga kekuningan dan agak garing.
5. Masukkan bahan sos.Tambah air.Kacau sehingga kuah masak dan mesra.Masukkan garam dan gula. (masukkan sayuran tadi.....)
6. Sekiranya hendakkan kuah yang agak pekat,boleh dibancuh dgn sedikit air dan campuran tepung jagung.
7.Tutup api dan curahkan di atas ikan tadi.SIAP!
Hmmm.selera bertambah lepas tgok pic ni..rasa xsabar nak Cuba..
ReplyDelete