Saturday, August 14, 2010

Kuih cara manis

Salam dan selamat berpuasa ya.... dah nak sampai waktu berbuka pun.... dah siap ke juadah berbuka ari ni?.... kadang2 pening kepala mike nak masak apa kan..... so ari ni kak rose buat kuih cara manis ni..... abang asik sebut nak makan kuih ni.... tp sebenarnya kuih ni adalah kesukaan busu.... (jadi bila buat ni mesti teringat kat anak mama yang jauh tu.... makan apa agaknya busu ari ni?....x pe la nanti balik mama buat ya......) resepi kak rose amik kat rumah hana lagi.... sumber rujukan utama sepanjang masa.... timakasih ya duk hana yang posa di musim summmer, ciannya. mintak izin kak rose nak tepek kat sini ya....tp kak rose x de acuan bolu munge yang cantik tu.

Bahan-bahan
  • 100gm tepung
  • 200ml santan sederhana pekat/susu segar
  • 1 sudu besar jus pandan
  • 1 biji telur
  • 1/2 sudu teh garam
  • beberapa titik pewarna hijau
  • gula sebagai inti
Cara-cara
  1. Campurkan tepung, santan, telur dan garam. Kacau rata. Kemudian masukkan jus pandan dan pewarna hijau sedikit. Jika terlalu berketul, tapis.
  2. Panaskan acuan, lengser ngan minyak. Masukkan adunan tepung, biar sekejap, masukkan 1/2 sudu teh gula atas setiap satu kuih dan tutup acuan sebentar.
  3. Pastikan api kecil supaya kuih tidak hangus, sbb kuih ni cepat masak, dalam 1-2 minit aje..

kuih cara manis....

puding roti marble ni kak rose buat jugak.... untuk abang bawak g keja dan bukak posa bersama2 subordinate nya... ha amik.... dengan loyang sekali abang bawak... harap2 depa suke dengan puding ni.... resepi sekali lagi amik kat rumah hana .... macih sekali lagi ya nduk! buat jugak ayam masak kicap dan goreng sayur sawi putih dengan carrot.....

puding roti marble

ayam masak kicap dan sayur sawi putih + carrot

2 comments:

  1. hai kak..banyaknya menu...rajin betulla..sedap plak tu..nak skit..hihi

    ReplyDelete
  2. fara, nak makan so kenalah buat sendirik!

    ReplyDelete