Bahan-bahan
Bahan A:-
- 180 g mentega
- 20 g shortening (lemak sayur)
- 130 g gula halus
- 1 kuning telur
- 1 camca teh nescafe (mat ganti dengan esen vanilla) - samolah den
- 1 camca teh esen kopi (pun tak bubuh sebab tak de)
- 200 g tepung gandum
- 100 g tepung sagu ubi - xde. ganti tpg jagung 70g lebihkan gandum 30g
- 1/2 camca teh serbuk penaik
- 40 g nestum, dikisar halus
- Kuning telur untuk sapuan - hana campur pewarna kuning sket
- Gula bewarna atau apa jelah ikut suka, sebagai hiasan
- Satukan semua bahan A dalam mixing bowl dan pukul hingga semua sebati dan berkrim. Perlahankan speed dan masukkan bahan B sedikit demi sedikit hingga menjadi doh yang lembut.
- Canai doh setebal 1/2 cm dan terap mengikut acuan kegemaran. Susun dalam dulang pembakar, sapu kuning telur dan hias ikut suka. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 150C selama 10 - 12 minit.
- Bila keluarkan dari oven, biar biskut dalam dulang sementara waktu (mat perhatikan, biskut agak lembut masa dalam keadaan panas). Bila biskut agak keras boleh dialihkan ke jaringan dan sejukkan sepenuhnya sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.
salam kak rose...dah mengukis dahh!! saya langsung tak buat kuih pun, beli pun lum lagi. mcm malas pulak.
ReplyDeleteain, terliur je tengok orang lain tayang kukis, buatlah jugak untuk hilangkan kempunan!
ReplyDelete