salam jumaat yang mulia..... dah lunch ke?.... kak rose masak sayur terung dalam hoisin sauce.... pertama kali cuba dan sangat puas hati..... simple dan sedap dan terung tu lembut sangat.... resepi kak rose amik dari dapur Alongroz yang keratip tu.... tima kasih ya long kerana resepi yang sedap ni.... dan yang pastinya kak rose nak cnp resepinya kat sini.... mintak halal ya.
INGREDIENTS:
2-3 Long Brinjals - halved & cut
2 Red Chilies*
2 Shallots*
2 cloves Garlic* (* pounded)
2 tbsp Dried Shrimps - soaked & chopped
1 tbsp Hoisin Sauce
1 tbsp Oyster Sauce
METHOD:
1. Heat up few tbsp oil & sautee the brinjals until golden.
Put aside.
2. Heat up few tbsp oil & fry pounded ingredients & shrimps fragrant.
Add in sauce & brinjals.
Dish out.
and this my today's lunch..... terung in hoisin sauce, udang goreng + fresh zucchini
goreng udang yang salut tepung ni untuk abang... resepi amik dari rumah hana dan pernah tepek kat sini. buat jugak daging masak lemak cili api dengan kentang..... lama sungguh x makan gulai.
Love kurang sikit ngan brinjals...but lately minat pulak! Maybe can try the recipe...tak tau camne nak beli terung pun...kekeke! :D
ReplyDeletee eeeh, tetiba...tengok makanan cam tu...rasa...cam kak gerau akan kurus kalau makan tu ajer...wa wa...kak gerau dah makin gomuk.
ReplyDeleteLove, pilih yg masih lembut... once a while makan ok gak... resepi ni sedap sangat....
ReplyDeletegerau, sebab kak rose gumuk lah makan cam ni jer...mana tau boleh kurus... so far dah turun 5.7kg in 30 days.
ReplyDelete